Bir Twitter hesabı tarafından 17 Ocak 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Gezi Parkı protestolarının simge isimlerinden birisi olan “kırmızılı kadın” olarak tanınan Ceyda Sungur’un hayatını kaybettiği iddia edildi. İddia 318 defa paylaşılmış ve 2 bin 130 defa beğenilmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Herkesin Gezi Parkı'ndaki Kırmızılı Kadın olarak tanıdığı, direnişiyle hafızalara kazınan Ceyda Sungur kanserden ölmüş😢 Allah gani gani rahmet eylesin....

Söz konusu iddia, birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.
Ceyda Sungur Yurt Dışında Akademik Faaliyetlerine Devam Ediyor
Gezi Parkı protestolarındaki kırmızılı kadının hayatını kaybettiğine dair iddianın ortaya çıkışı 14 Ocak 2022 tarihinde başka bir Twitter hesabının paylaşımına dayanıyor. Paylaşımda kırmızılı kadın Ceyda Sungur ile 2021 yılının nisan ayında hayatını kaybeden Olcay Senem karıştırılmış ve gönderide “Kırmızılı Kadın Olcay Senem hayatını kaybetti” ifadeleri yer almış. Olcay Senem, Kars'ta Kültür Türizm İl Müdürlüğünde taciz ve mobbinge maruz bırakıldığını duyurmasıyla gündem olmuştu. 2016 yılından beri kanserle mücadele eden Senem, 10 Nisan 2021 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Halk Tv’de yayınlanan Ayşenur Aslan’ın sunduğu Medya Mahallesi programının 17 Ocak 2022 tarihli yayınında Gezi Parkı protestoları konuşulurken, konuk Yazgülü Aldoğan’ın “kırmızılı kadının” hayatını kaybettiğini söylemesiyle birlikte Sungur’un hayatını kaybettiği iddiası aynı tarihte sosyal medyada yayılmaya başladı. Aldoğan, Twitter hesabından 17 Ocak 2022 akşamı yaptığı paylaşımda ise ismin karıştığını belirtti.

“Kırmızılı kadın” olarak tanınan Ceyda Sungur, 1986 doğumlu. Şehir ve Bölge Planlama lisans eğitiminden sonra araştırma görevlisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan Sungur, İstanbul’daki Gezi Parkı protestolarında gösterici olarak yer almıştı. Polis memuru Fatih Zengin tarafından biber gazıyla kendisine müdahale edildiği an Reuters foto muhabiri Osman Orsal tarafından fotoğraflanmış ve fotoğraf dünyada büyük yankı uyandırarak Sungur’u Gezi Parkı’nın simge isimlerinden birisi haline getirmişti. Olaydan sonra polis memuru Zengin hakkında kasıtlı ve orantısız güç kullanma nedeniyle bir buçuk yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış, hükmün açıklanması geri bırakılmıştı. Daha sonrasında Sungur Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ve başvurusunda, polisin orantısız güç kullanması ve polis memuru hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirtmişti. AYM ise kararında, Anayasa'nın 17. Maddesinde güvence altına alınan "kötü muamele yasağının maddi ve usul boyutu itibariyle ihlal edilmediğine" hükmetmişti. Sungur şu anda Fransa’da Sorbonne Üniversitesi’nde akademik faaliyetlerine devam ediyor ve hayatını kaybettiği iddiası da doğru değil.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından 17 Ocak 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Gezi Parkı protestolarının simge isimlerinden birisi olan “kırmızılı kadın” olarak tanınan Ceyda Sungur’un hayatını kaybettiği iddia edilmişti. 10 Nisan 2021 tarihinde kanser nedeniyle hayatını kaybeden Olcay Senem ile Ceyda Sungur’un isimleri karıştırılmış. Kırmızılı kadın Ceyda Sungur, şu anda Paris’te yaşıyor ve Sorbonne Üniversitesi’nde akademik çalışmalarına devam ediyor.

Sonuç olarak;

Gezi Parkı protestolarında “kırmızılı kadın” olarak tanınan Ceyda Sungur'un kanser nedeniyle hayatını kaybettiği iddiası yanlış.