İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 26 Haziran 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda fotoğrafın Titanic enkazına inmek için hazırlanan, fakat dalış sırasında içe göçen Titan denizaltı aracını gösterdiği iddia edildi.

İddia çeşitli sosyal medya hesaplarınca paylaşılmış. 

Fotoğraf Orijinal mi?

Titan, OceanGate adlı bir firma tarafından işletilen bir batiskaf yani bir tür denizaltı aracıydı. Şirket, su altı araçlarını turistik veya akademik amaçlarla hizmete sunuyorç Titan aracı ise 10 ton ağırlığında, 670cm x 280cm x 250cm boyutlarında ve biri pilot olmak üzere beş kişiyi taşıyan özelliklere sahipti. Sualtı aracıyla 4000 metre derine inilebildiği söyleniyordu.

Titan 18 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen bir dalış sırasında yüksek su basıncı nedeniyle içe göçtü. Yolculuğun amacı Titanic batığına ulaşmaktı, fakat 3500 metre derinliğe gelindiğinde araçla tüm iletişim kesildi. Burada aracın gövdesinin çöktüğü, havanın alev aldığı ve içe göçmenin hemen ardından güçlü bir patlamanın gerçekleştiği tahmin ediliyor. 
Aracın bulunması için başlatılan geniş çaplı aramaların neticesinde 22 Haziran 2023 tarihinde enkazının bazı kalıntılarına ulaşıldı. ABD Sahil Güvenlik tarafından yapılan açıklamaya göre, Titan’a ait beş ‘büyük parça’ bulunduğu ifade ediliyor. Bunlar arasında basınç hücresine ait parçalar, burun konisi, motorun önyüz halkası gibi kalıntılar bulunuyor. Bir başka ifadeyle, sualtı aracı tamamen paramparça olmuş. 
İddiadaki görseller ise ilk olarak ‘Prince of Deepfakes (Parody)’ adlı bir Twitter kullanıcısı tarafından 22 Haziran 2023 tarihinde paylaşılmış. Paylaşımda “SON DAKİKA: Titan Titanic denizaltısının içe göçmesinin enkazı bulundu. İçe göçtü” yazıyor. Gönderiyle beraber iddiadaki görsel paylaşılmış.

Twitter hesabının profil sayfasına gelindiğinde ise ürettiği her şeyin %100 sahte ve parodi olduğu yazıyor. ‘Bütün dünya sahte haberdir’ diye de belirtmiş. Nitekim, sayfadaki akışı incelendiğinde çok sayıda yapay zekâ tarafından üretilmiş görsel görmek mümkün. 

23 Haziran 2023 tarihinde, yani paylaşımın ertesi günü, Reuters’e konuşan ABD Sahil Güvenlik yetkilileri enkaza dair daha herhangi bir fotoğraf paylaşmadıklarını belirtmiş. Ayrıca, fotoğrafların da sadece ABD Sahil Güvenlik resmi Twitter hesabından paylaşılacağını da eklemiş. 3 Temmuz 2023 tarihi itibariyle, buradan hala fotoğraf paylaşımı yapılmadığı görülüyor.
Dahası, haberlerde denizaltının parçalandığı ifade edilirken, görselde oldukça ‘sağlam’ görünüyor. Ne içe göçmeye dair bir işaret ne de dışarıya doğru bir patlamaya dair bir işaret bulunuyor. 
İddia Reuters tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 26 Haziran 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda resmin Titanic enkazına inmek için hazırlanan, fakat dalış sırasında içe göçen Titan aracını gösterdiği iddia edilmişti. Fakat,görselin hesaplardan doğrulanmış enkaza dair bir fotoğrafı henüz bulunmuyor. Fotoğrafı ilk paylaşan Twitter hesabı da paylaşımlarının ‘sahte’ olduğunu profilinde belirtmiş. Üstelik, resmi açıklamalarla fotoğraftaki enkaz arasında aracın durumuna dair uyumsuzluklar mevcut. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın batan denizaltı aracı Titan'ı gösterdiği iddiası yanlış.