İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 27 Eylül 2022 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Titanik’in battığı sırada çekildiği iddia edildi

İddia Nasıl Yayıldı?

Youtube üzerinden 25 Mart 2021 tarihinde “(Kayıp Kayıt) Titanik’in Batışı 1912 (Nadir)” açıklamalı bir video paylaşıldı. 1 milyon 800 binden fazla izlenen videonun açıklamasında, “Joseph Davies, 1912’de Atlantik okyanusunda öldüğü gün Titanik’de fotoğrafçı olan 17 yaşında bir çocuk. Bu görüntü, 2020’de Titanik’in batışını araştıran bir tarihçi tarafından kurtarıldı. Titanik’i dinlemek için oturduğu Atlantik okyanusunda bir kamera buldu. 1989’da kamerayı bulduktan sonra kameranın hala bozulmamış olması bir mucizeydi. Yıllarca filmlerde bulunan görüntüleri kurtarmaya çalıştıktan sonra 2020’de en son teknolojiyi kullanarak görüntüleri kurtarmayı başardı. Joseph Titanik’in batması sırasında öldü. Video Joseph’in Titanik’in batışını yakalamaya çalışırken boğularak ölmesi. Kalıntıları da asla bulunamadı.” ifadeleri bulunuyor. 

Video Titanik’in Battığı Sırada mı Çekildi?

Söz konusu video dikkatle incelendiğinde, arka planda çığlık seslerinin duyulmasına rağmen görüntülerde kimsenin bulunmaması, videonun gerçekliği hakkında şüphe uyandırıyor.
Görüntülerin gerçek olması için videonun en geç 1912 yılında kullanımda olan el kameralarından biriyle çekilmesi gerekli. Bahsi geçen tarihteyse el tipi video kameranın bulunmadığı, The Living Image gibi eski kameraların yer aldığı internet müzelerindeki kameralara bakıldığında görülebilir. Ağır ve taşınabilir olmayan video kameralarla batan bir geminin içinde çekim yapmak ise gerçeklikten bir hayli uzak.

Titanik’ten kalan enkazın, suyun yaklaşık 3.840 metre altında olduğu tahmin ediliyor. Kazanın meydana geldiği zamandan bu yana yaklaşık 100 yıl geçti. Okyanus tabanında eski tip 20. yüzyıldan kalma bir kamera bulunmuş olsaydı kameranın içindeki görüntülerin kurtarılması mümkün olmazdı. 

Bernie Palmer'in Hikayesi

Amerikan Tarihi Doğal Müzesi'ne göre, 1900 yılında Eastman Kodak Company, “Brownie” olarak bilinen el tipi fotoğraf makinesi çıkardı. Kanada’da yaşayan Bernie Palmer bu kameralardan birini satın aldı. Nisan ayının başında Bernie ve annesi New York’daki Carpathia gemisine bindi. Gemi henüz New York’tan ayrılmadan Titanik’ten bir yardım çağrısı aldı. Gemi yaklaşık 700 kişiyi kurtardı. Carpathia gemisi yeterli besin stokuna sahip olmadığı gerekçesiyle New York’a geri döndü.
 Bu sırada Bernie kamerasıyla Titanik’e zarar veren buzdağının ve kurtulan bazı insanların fotoğraflarını çekti. Palmer’in çektiği fotoğrafları Underwood & Underwood isimli bir fotoğraf ajansında çalışan bir kişiye 10 dolar karşılığında sattı. 
İddia daha önce Snopes tarafından da incelendi.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda videonun Titanik’in battığı sırada çekildiği iddia edilmişti. Video incelendiğinde görüntünün çekilebilmesi için bir video el kamerası gerekiyor. Ancak 1912’de kullanılan video kameralar ağır ve taşınamaz özelliklere sahip. Bunun yanı sıra iddiada yer aldığı gibi okyanus tabanında bir kamera bulunsaydı 100 yıl sonra bu görüntüleri kurtarmak teknolojik olarak mümkün olmazdı.   

Sonuç olarak;

Videonun Titanik’in battığı sırada çekildiği iddiası yanlış.