Bir Instagram sayfası tarafından 1 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda erkek beynin kadın beyninden 10 kat büyük olduğu iddia edildi. Gönderi 340 binden fazla görüntülenme 2300’den fazla beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Erkek beyni kadın beyninden 10 kat daha büyüktür. Erkeklerin beyni kütlece kadınların beyninden daha büyüktür. Fakat kadınların beyninde daha fazla sinir hücresi bulunur. Yapılan araştırmalar erkeklerin sol (mantıksal, analitik) beyinlerini daha baskın olarak kullandıklarını, kadınların ise sağ (görsel, duygusal, kavramsal) beyinlerini daha baskın olarak kullandıklarını gösteriyor. Ayrıca kadınlarda iki beyin yarım küresini birbirine bağlayan korpus kallosum bölgesi daha kalındır.

Erkeklerin Beyni Kadınların Beyninden Daha mı Büyük?
Scientific American’da yayınlanan makaleye göre, insanların beyinlerinin büyüklükleri değişkenlik gösteriyor. Erkeklerin beyni kadınların beynine kıyasla biraz daha büyük. Avrupa’da 46 yetişkin ile yapılan bir MRI çalışmasında erkeklerin ortalama 1.274 santimetre küp beyin hacmi olduğu belirlenmiş. Kadınların beyni ise 1.131 santimetre küp olarak ölçülmüş. Fakat ölçümlemelerde değişkenlik oldukça yüksek olduğundan anlamlı bir sonuç olup olmadığı tartışmalı. Beyin büyüklüğünün zeka ile ilişkisi ise henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Algı, hafıza, dil ve akıl yürütmeden sorumlu kısmı olan neokortekste bulunan nöronların sayısı erkekler için 23 milyar, kadınlar için 19 milyar olduğu ölçülmüş. Kadınlar ve erkekler arasında da bir IQ farkı tespit edilebilmiş değil. Kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıklarla ilgili yapılan bu gibi araştırmalar için en büyük tehlike ise nöroseksizm.

Nöroseksizm Nedir?
Cinsiyet farkı araştırmaları, yanlış hesaplamalar, yanlış yorumlama, yayın önyargısı, zayıf istatistiksel bilgiler ve yetersiz kontrollerle dolu. İngiliz Sinirbilimci Gina Rippon, The Conversation’da yayınlanan yazısında, kadınların ve erkeklerin farklı şekillerde öğrendikleri, konuştukları, sorun çözdüklerini ve harita okuduklarını kanıtlamaya çalışan insanların genellikle argümanlarını sadece beyin görüntüleme cihazlarından doğrulamaya odaklanmasını eleştiriyor. Toplumsal cinsiyet ayrımını temel alan uygulamaların söz konusu farklılıklarda oynadığı rol ise tamamıyla göz ardı ediliyor. Kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıklara ilişkin halen devam eden tartışmalarda ise bu nörolojik açıklamaların gücünden oldukça fazla yararlanılıyor. Örneğin, 18. yüzyılda bazı bilim insanları, kadınların beyinlerinin erkeklerin beyinlerinden ortalamada 140 gram daha hafif olduğunu keşfettiler. Bu bulgu çabucak kadınların erkeklerden daha aşağı bir konumda olduğunu işaret eden bir delil olarak yorumlandı. O zamandan beri kadınların beyinleri ölçüldü, tartıldı ve eksik bulundu.

Nöroseksizm temelde kadın ve erkek beyinleri arasında farklılıkların bulunduğunu iddia eder. Genellikle bu farklılıklar kadınların erkeklerden daha düşük konumda olduğunu ve neden bazı kadınların bazı işleri daha farklı yaptıklarına dair açıklamalar üretir. Örneğin, erkeklerin kadınlara kıyasla daha mantıklı olduğu, kadınların dil becerilerinin ve çocuk bakma kabiliyetlerinin erkeklere göre daha gelişkin olduğu gibi inançlar, bu açıklamalar bütününden kaynaklanıyor.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfası tarafından yapılan paylaşımda erkeklerin beyninin kadınların beyninden 10 kat daha büyük olduğu iddia edilmişti. Ancak yapılan araştırmalarda, erkeklerin beyninin 10 kat daha büyük olduğuna dair bir araştırma bulunmuyor. Erkek ve kadınlar arasında araştırmalarda ortaya çıkan nörolojik farklılıkların da nöroseksizm tuzağına düşmeden yorumlanması gerekiyor.

Sonuç olarak;

Erkek beyninin kadın beyninden 10 Katı büyük olduğu iddiası