Bir Facebook sayfasından 24 Mart 2019 tarihinde yapılan bir paylaşımda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Diyanet ve Gençlik” adlı kitabında gençlere zekâ geliştirmeyen oyuncaklar verilmesi gerektiği söylenmiş ve zeki gençlerin dinden uzaklaştığı iddia edilmiş. Gönderi 2000 civarında paylaşım almış. Paylaşımda geçen metin şu şekilde;
“Kitabın adı: Diyanet ve Gençlik
 Ve işte o kitaptan birkaç satır: …
 Maalesef ileri zekalı bir nesil geliyor… Bu sivri zekalı veletler sürekli sorular soruyor… O ne, bu ne, diyor… Çocuk ileri zekalı olacak da ne olacak?... Yaptığını beğenmeyecek ve inancınla, ibadetinle alakalı sorular soracak… Böyle giderse evde huzur, camide cemaat kalmayacak… Anne ve babalara sesleniyorum, çocuklarınıza lütfen zeka geliştirmeyen oyuncaklar verin. 
Eğitime ayrılan bütçeye bakın, neredeyse Diyanet kadar bütçesi var okulların… Boşa giden para. Bakın bu eğitim işinin mantığı nedir? Çocuklar buraları bitirecek, mühendis olacak, telefon yapacak, değil mi? Zaten telefon var piyasada… Saçmalığa bakar mısınız! Araba yapılacaksa zaten süper yabancı arabalar var, fasulye yetiştirilecekse Çin’de daha ucuzu var. Yani eğitime para harcayacağımıza arabaydı, telefondu, bunları yabancılardan almak daha mantıklı değil mi? Bu şekilde dinimiz bize kalır… 
Şaka değil, bütün bunların yazıldığı kitabı diyanet bedavaya dağıtıyor.”
Benzer içerikler farklı Facebook sayfalarında da paylaşılmış. Aydınlık Gazetesi yazarı Sabahattin Önkibar da bu iddiayı köşesinde dile getirmiş. Doğrulama platformu Teyit 8 Şubat 2019 tarihinde iddiaları analiz etmiş.

Diyanet’in “Diyanet ve Gençlik” Adlı Bir Kitapta Çocukların Gelişimi Üzerine Çeşitli İddialarda Bulunduğu Doğru Mu?
Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde “Diyanet ve Gençlik” kelime grubu üzerinden arama yapıldığında adı geçen kitabın site için bulunmadığı anlaşılıyor. Başkanlığın yayın satış bölümünde de bu isimde bir kitap bulunmuyor.
İnternet üzerinden araştırıldığında ise iddianın kaynağının Kaparoz adlı parodi haber sitesinin 24 Ocak 2019 tarihli bir içeriği olduğu görülüyor. Fakat içerik Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 2019/2298 sayılı kararı ile erişime engellenmiş. İlgili içerik erişime engellenmeden önce Teyit tarafından arşivlenmiş.
Nitekim, Aydınlık Gazetesi yazarı Sabahattin Önkibar da bir gün sonra köşesinde tekzip yazısı yayınlayarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendilerinin böyle bir kitapları olmadığını yazmış.

Sonuç:
İddia YANLIŞ. 
Facebook paylaşımında bahsi geçen iddiaların kaynağı Kaparoz adlı bir parodi haber sitesine dayanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu içerikte bir yayını da bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Diyanet’in “Diyanet ve Gençlik” adlı bir kitapta çocukların gelişimine yönelik iddia edilen İfadeleri kullandığı iddiası