İddia şöyle;

Bir Twitter hesabının 20 Ağustos 2023’te paylaştığı videonun, Van’da görüntülenen dev bir yılanı gösterdiği iddia edildi.

Dev Bir Yılanın Görüldüğü Video Van’da mı Çekilmiş?
Paylaşımda olan iddianın doğruluk kontrolü, tersine görsel arama motorları yardımıyla gerçekleştirilebilir durumda. Van’da çekildiği öne sürülerek yayılan videodan alınan ekran görüntüleri kullanılarak yapılan bir arama, görüntülerin en azından bir yıldır dünyanın farklı yerlerinde dolaşımda olduğunu gösteriyor.
Örneğin Şubat 2022’de Hindistan’dan bir Facebook kullanıcısının paylaştığı aynı video, Hintçe “piton yılanı” başlığını taşıyor:

Aynı video, Endonezce olarak Ağustos 2022’de bir Youtube kanalından da paylaşılmış.  Bu versiyonda, video başlangıcında Türkçe olmayan konuşmaları işitmek de mümkün.
Paylaşımlar arasında konum belirten nadir örneklerden biri, Hintçe olarak 30 Mayıs 2022’de paylaşılmış. Konumun Hindistan/Meghalaya’da yer alan Mawkyrwat bölgesi olduğu öne sürülmüş.
Konum ile paylaşılan örneklerden biri aynı zamanda söz konusu videodaya dair internette izi sürülebilen ilk paylaşım. Paylaşım, Youtube üzerinden 21 Ekim 2018’de yapılmış. Bu en eski örnekte ise, yılanın Güney Afrika’da bulunan Ballito bölgesinde görüntülendiği öne sürülmüş.
Farklı dillerde birçok paylaşım örneği bulabildiğimiz videoya dair, herhangi bir Türkçe paylaşım olmadığı gibi, görüntülerin Van’da kaydedildiğine dair de hiçbir kanıt yok. 
Oldukça büyük bir yılan olan görüntülerdeki canlının, boa yılanları ve pitonlar familyasına ait olduğu tahmin edilebilir. En büyük yılanları barındıran bu familyada yılanlar, genel olarak 5-7 m, bazen 10-11 m uzunluğa erişebilir. Avını sıkarak öldüren bu yılanlar, dünyanın sıcak bölgelerinde yaygındır, karada ve suda yaşayabilirler. Türkiye’de bu familyadan yalnızca bir yılan türünün yaşamakta olduğu tahmin ediliyor ve paylaşılan görüntülerdeki büyüklükte bir türün var olmadığı biliniyor. 
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabının paylaştığı, dev bir yılanın görüntülendiği videonun Van’da çekildiği iddia edilmişti. Söz konusu videonun en azından bir yıldır sosyal medyada farklı dillerde dolaşımda olduğu görülüyor. Özellikle 2022’nin Şubat ve Mart aylarında Hindistan’da yaygınlaşan videonun, Endonezce gibi farklı dillerde de yapılan paylaşımlarına dair örnekler bulunuyor. İlk olarak 2018’de Youtube’a yüklendiği tespit edilebilen videoya dair herhangi bir Türkçe paylaşım olmadığı gibi, görüntülerin Van’da kaydedildiğine dair de hiçbir kanıt yok. Boa yılanları ve pitonlar familyasına ait olduğu tahmin edilen görüntülerdeki yılan türü, dünyanın sıcak bölgelerinde yaygın. Türkiye’de bu familyadan yalnızca bir yılan türünün olduğu ve paylaşılan görüntülerdeki büyüklükte bir türün var olmadığı biliniyor. 

Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü

Sonuç olarak;

Dev bir yılanı gösteren videonun Van’da çekildiği iddiası asılsız.