İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından yapılan paylaşımda bilim insanları tarafından Çin’de 240 milyon yıllık ejderha fosili bulunduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Çin’de bulunan fosil Dinocephalosaurus orientalis adlı bir su sürüngenine ait.
→ Sürüngen, Orta Trias jeolojik döneminde yaşamış. 
→ 6 metre uzunluğundaki sürüngen, uzun bir boyna ve 32 omura sahip olmasıyla biliniyor.
Bilimsel araştırmaların herkese açık erişimde yayınlanması ve sosyal medyada araştırma sonuçlarının yayılımı zaman zaman araştırmanın amaçlarından sapabiliyor. Tıp, psikoloji, arkeoloji gibi çeşitli alanlarda yayınlanan makaleler “daha fazla etkileşim” için sosyal medyada bağlamdan koparılarak veya çarpıtılarak paylaşılabiliyor. Bu doğrultuda yayılım gösteren içeriklerin doğruluk kontrolü daha önce de yapılmıştı. 
Bulunan Fosil Bir Su Sürüngenine Ait
İddiada paylaşılan görsel arama motorlarında tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında, görselin Science News adlı sitede yer aldığı bulgusuna ulaşılıyor. Sitedeki paylaşıma göre Almanya, Birleşik Krallık ve Çin’den bilim insanlarının araştırmaları sonucunda bulunan fosil Çin’de ‘Orta Trias’ jeolojik döneminden “Dinocephalosaurus orientalis” adlı bir su sürüngenine ait.  
Dinocephalosaurus orientalis arama motorları üzerinden aratıldığında, Transactions of the Royal Society of Edinburgh dergisinin 23 Şubat 2024 tarihinde yayınladığı makaleye ulaşılıyor. Makalede, bulunan fosil Çin’in Guizhou bölgesindeki en iyi korunmuş 7 örnekten biri olarak değerlendirilmiş. 240 milyon yıllık fosil; suda yaşayan ve doğum yapan, uzun boyunlu, 6 metre uzunluğunda ve 32 omurdan oluşan uzun bir boyna sahip.

Görselleştirilmiş Dinocephalosaurus orientalis (Kaynak: Science News)

Sonuç olarak;

Çin'de 240 milyon yıllık ejderha fosili bulunduğu iddiası yanlış.