Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 8 Aralık 2023’te yapılan bir paylaşımda, Bursa’da bulunan Uludağ İnşaat’tan Rukiye Tuğrul adı verilen bir kişinin 600 aileyi ‘helal ev’ sattığı iddiası ile kandırdığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Rukiye Tuğrul’un konut dolandırıcılığı yaptığı iddiası doğru ancak dava eski tarihli. 
→ Dolandırıcılık haberi 2023 yılında, şahsın ‘helal ev’ sattığı iddiası ve stok bir kartvizit görseli kullanılarak güncel bir olay gibi gündeme getirilmiş.

Uludağ İnşaat Dolandırıcılık Haberleri Eski Tarihli

Farklı sosyal medya platformları üzerinden dönem dönem dolaşıma giren bu iddia bazı gönderilerde 5 milyona yakın görüntülemeye ulaşmış. 2023 yılında aynı iddia sosyal medya üzerinden tekrar dolaşıma girmiş. İddianın yeniden dolaşıma girmesinin sebebi ise Özgür Demirtaş’ın 18 Ocak 2023 tarihinde Twitter hesabından Rukiye Tuğrul’un ‘helal ev’ vaadini paylaşması. Demirtaş’ın gönderisi 2,6 milyonluk bir görüntülemeye ulaşmış.
İddiada yer alan Rukiye Tuğrul ile ilgili basit bir Google araması yapıldığında Uludağ İnşaat Mağdurları adında bir Facebook sayfası ile karşılaşmak mümkün. Bu sayfadaki gönderiler kontrol edildiğinde fotoğraflar başlığındaki ilk paylaşımın 27 Kasım 2012 tarihinde yapıldığı görülüyor. Bu gönderide Uludağ İnşaat’a karşı açılan dolandırıcılık davasının 2008 tarihli kararından bir sayfa paylaşılmış.
Dolandırıcılıkla ilgili internette dolaşıma giren ilk haber ise 5 Ekim 2010 tarihinde yayınlanmış. Haberde, Uludağ İnşaat’ın 1500 kişi ile ‘kira öder gibi ev sahibi olmak’ vaadiyle senet imzaladığı, mağdurların her ay ödeme yaptığı ancak tapularını alamadıkları yönünde detaylar yer alıyor. İlgili firmanın mağdurları ‘helal ev’ vaadiyle kandırdığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. 
Yapılan haberler ve mağdurların paylaşımından davanın 2008 tarihli olduğu görülüyor. 2016 yılının Mart ayında ise dava nihayete ermiş ve mahkeme şirket sahipleri hakkında 654 ile 657 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası vermiş. Rukiye Tuğrul eşi Ahmet Tuğrul ile birlikte 2018 yılında Ankara’da yakalanarak cezaevine gönderilmiş.

Kartvizit Montajlanmış Bir Görüntü

İddiada paylaşılan görselde Rukiye Tuğrul’a ait olduğu iddia edilen bir kartvizit yer alıyor. Kartvizitin üstünde ise Uludağ İnşaat’ın dini bütün ailelere helal ev yaptığı bilgisi var. Kartvizit, tersine görsel arama ile aratıldığında stok bir görselden alındığını görmek mümkün. Bu taslağın üzerine Rukiye Tuğrul’un yakalandığı zaman yayınlanan fotoğraf ve bazı açıklmalar eklenmiş:

Sonuç olarak;

Bursa’da Uludağ İnşaat’tan Rukiye Tuğrul adlı bir kişinin 600 aileyi ‘helal ev’ sattığı iddiası ile kandırdığı iddiası yanlış.