Bir Twitter sayfası tarafından 11 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda BioNTech ve Pfizer’in aşı grubundaki dört gönüllünün farklı günlerde geçici olarak yüz felci geçirdiği açıklandığı iddia edildi. Gönderi 190’dan fazla paylaşım, binden fazla beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
BioNTech/Pfizer aşı grubundaki 4 gönüllünün 3., 9., 36. ve 48. Günlerde yüz felci geçirdiği açıklandı
İddia daha önce Reuters tarafından incelenmişti.
20 Kasım 2020 tarihinde Pfizer ve BioNTech, Koronavirüs’ün neden olduğu şiddetli akut solunum hastalığını önlemeyi amaçlayan COVID-19 aşısı için FDA’ya (Food and Drug Administration) acil kullanım talebinde bulunmuştu. Pfizer- BioNTech COVID-19 aşısı için bilgilendirme raporu 10 Aralık 2020 tarihinde yayınlandı.

Pfizer- BioNTech COVID-19 aşısı için 16 yaş ve üzerindeki 44 bin katılımcı ile gerçekleştirilen faz 3 çalışmaları, 2 doz halinde uygulanmış. Gönüllülerin bir kısmına aşı enjekte edilirken bir kısmına plesebo yani boş aşı enjekte edilmiş. 2. dozdan en az 7 gün sonra COVID-19’u önlemedeki etkinlik %95 olarak raporda yer alıyor. Aşı grubundaki 8 katılımcı COVID-19’a yakalanırken, plasebo grubundan 162’si COVID-19’a yakalanmış. Aşının COVID-19 hastalığının şiddetini önlemekte yararlı olduğu bilgisi raporda yer alıyor.

Aşı için en yaygın görülen yan etkiler ise şu şekilde:
Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar %84,1 
 Yorgunluk %62,9 
 Baş Ağrısı %55,1 
Kas ağrısı 38,3 
Titreme %31,9 
Eklem ağrısı %23,6 
Ateş %14,2
Şiddetli yan etkiler katılımcıların %0 ile %4,6’sında görülmüş. Bu yan etkiler 1. doza kıyasla 2. dozdan sonra ve genç katılımcılara kıyasla 55 yaş ve üzerinde daha sık görülmüş.
BioNTech ve Pfizer’in Ürettiği COVID-19 Aşısı Geçici Yüz Felcine Yol Açıyor mu?
Sosyal medyada pek çok kullanıcı tarafından BioNTech ve Pfizer iş birliği ile üretilen COVID-19 aşısının, 4 gönüllü üzerinde kısmi yüz felcine neden olduğuna dair firma tarafından yapılan açıklama paylaşılıyor.
FDA bilgilendirme raporunda yer alan tabloda, en az %1 oranına sahip istenmeyen yan etkiler tabloya eklenmiş. %1’in altında ise iki farklı yan etki görüldüğü belirtilmiş. İlki olan lenf bezi büyümesi (Lenfadenopati) aşı grubunda 64 kişide, plasebo grubunda ise 6 kişide görülmüş. Ancak rapora göre, aşı ile lenf bezi büyümesi arasındaki ilişki makul gözükmüyor.

Ciddi yan etkiler arasında raporlanan Bell’s palsy, geçici yüz felci, aşı grubundaki 4 katılımcı tarafından rapor edilmiş. Bu vakalar, aşı olduktan 3, 9, 37 ve 48 gün sonra meydana gelmiş. 3. günde yüz felci geçiren katılımcının şikayetleri üç gün içinde geçmiş. 9. günde yüz felci geçiren katılımcı 10 günde, 37. günde yüz felci geçiren katılımcı 15 günde ve 48. günde yüz felci geçiren katılımcı ise 21 günde şikayetlerinin geçtiğini bildirmiş. Aşı grubunda bildirilen yüz felci sıklığı genel popülasyondaki oranlar ile tutarlı olduğu ifadesi yer alıyor. FDA, aşı ile yüz felci arasında bir nedensellik ilişkisi kurmak için bir gerekçe olmadığını ancak geçici yüz felci vakaları için gözetim tavsiyesinde bulunduğunun raporda altını çizmiş.

Raporda geçici güz felci geçiren katılımcıların fotoğrafları yer almıyor. Paylaşılan görsel, arama motorunda yüz felci yazıldığında çıkan fotoğraflardan biri.
Sonuç:
İddia YANLIŞ 
Twitter’da yapılan paylaşımda, Pfizer ve BioNTech COVID-19 aşı grubunda 4 kişinin geçici yüz felci geçirdiği iddia edilmişti. FDA’in 10 Aralık 2020 tarihinde yayınladığı raporda, aşı grubundaki 4 katılımcının farklı zaman dilimlerinde geçici yüz felci geçirdiği ifadesi yer alıyor. Fakat raporda bunun normal popülasyondaki yüz felci oranıyla aynı olduğunun ve aşıyla bir nedensellik ilişkisi için yeterli kanıt oluşturmadığının altı çizilmiş. Paylaşımda kullanılan fotoğraflar da yüz felci geçiren aşı gönüllülerine ait değil. Paylaşımın yanıltıcı yönü ağır bastığı için iddia yanlış.

Sonuç olarak;

BioNTech ve Pfizer aşı grubundaki 4 gönüllünün geçici yüz felci geçirdiğini açıkladığı iddiasi