Bir Instagram sayfası tarafından 12 Kasım 2020 tarihinde yapılan bir paylaşımda Avrupa’da resmi olarak yapılan bir duyuruyla işyeri ile ev arasındaki yol süresinin de çalışma saatine dahil edileceği iddia edildi.
Paylaşımda geçen iddia şu şekilde:
Avrupa’da resmi olarak duyuruldu. İş yeriniz ile eviniz arasındaki yol süresi hesaplanıp, işe giderken ve dönerken geçirdiğiniz süre çalışma saatine dahil edilecek. Çok yerinde bir uygulama... Keşke bizim yöneticilerde zenginleri düşünmek yerine bir kez olsun halkı düşünebilseler.
Benzer bir iddia 9 Ekim 2015 tarihinde Hürriyet’te haber olarak verilmiş. Buradaki haberde şu ifadeler kullanılmış:
Avrupa Birliği Adalet Divanı bütün şirketleri ilgilendiren, ilginç ama çok tartışılacak bir karar verdi: Ofis dışında çalışan personelin sabah evden işe, akşam işten eve giderken yolda geçirdikleri süre, kanunî mesaiye dahildi.
Benzer bir haber yurtdışında Independent ve BBC’ye de konu olmuş.

İşyeri ile Ev Arasında Geçen Yol Süresinin Çalışma Saatine Dahil Edileceği İddiası Doğru Mu?
İlgili iddianın temelinde 10 Eylül 2015 tarihinde Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından alınmış olan karar bulunuyor. Burada mahkeme Çalışma Zamanı Direktifi’ne atıfta bulunuyor. Çalışma zamanı “ulusal kanunlar ve/ya uygulamalar ile uyumlu olmak üzere çalışanın işverenin idaresinde ve onun faaliyetlerini ve görevlerini yaparken geçirdiği süre” olarak tanımlanıyor. Mahkeme aldığı kararla “sabit veya alışılmış işyeri olmayan çalışanların evlerinden işverenlerinin gösterdiği ilk ve son müşterileri arasında geçen yol süresinin iş saati içerisinde” olduğu hükmüne varmış.

Burada önemli olan nokta çalışanların “sabit veya alışılmış bir işyerine sahip olmaması” ifadesidir. Bu nedenle, her çalışanın yolda geçen süresi değil, düzenli bir çalışma mekânı olmayanların yolda geçen süreleri iş süresine dahil ediliyor.
Türkiye’de hangi hallerin çalışma süresinden sayılacağı 6857 Sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiş. Bu kanunun 66. Maddesine göre ev ile işyeri arasında geçen sürenin iş süresinden sayılmayacağı görülebilir. Tek istisna (a) bendinde belirtildiği üzere “işçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler” olarak görülebilir.

Sonuç:
İddia KISMEN YANLIŞ
Avrupa Birliği Adalet Divanı 10 Eylül 2015 tarihinde iş yeri ile ev arasındaki geçen sürenin iş süresi olarak sayılabilmesi ile ilgili bir karar vermiş. Fakat bu karar tüm çalışanları değil “sabit veya alışılmış bir işyerine” sahip olmayan çalışanları kapsıyor. Türkiye’deki mevcut mevzuatta ev ile işyeri arasındaki geçen süre çalışma süresi içinde değerlendirilmiyor. Fakat 6857 Sayılı İş Kanunu’na göre işçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler iş süresi içinde değerlendiriliyor

Sonuç olarak;

Avrupa’da işyeri ile ev arasında geçen yol süresinin çalışma saatine dahil edileceği iddiası