Bir Instagram sayfası tarafından 14 Ocak 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda 2014 yılında Özel Kuvvetler Yarışmasında Bordo Berelilerin birinci geldiği iddia edildi. Gönderi 1 milyondan fazla görüntülenme 8 binden fazla beğeni almış.
Paylaşımda geçen iddia şu şekilde:
2014 Yılında Almanya’da yapılan Özel Kuvvetler yarışmasında Bordo Bereliler diğer ülkelerin “14” dakikada bitirdiği parkuru sadece “6” dk’da bitirmiştir… (Yarışma, Türkiye’nin birinci gelmesi üzerine artık düzenlenmemektedir.)

Benzer iddialar haber sitelerinde de yer almış.
2014 Yılında Özel Kuvvetler Yarışmasında Bordo Berelilerin Birinci Geldiği İddiası Doğru mu?
Öncelikle paylaşımdaki iddiada bahsedildiği şekliyle özel kuvvetler yarışması diye aratıldığında tam karşılığı gelecek şekilde bir sonuç ortaya çıkmıyor. Fakat bunun yerine Annual Warrior Competition adında yine özel kuvvetlerin katıldığı bir yarışma çıkıyor. Yarışma Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin daveti üzerine düzenleniyor ve dünyanın çeşitli ülkelerinden özel kuvvetler ve polis güçleri katılabiliyor.

Nitekim, NATO’nun sayfasına girildiğinde NATO’nun desteklediği yarışma olarak da bu görülüyor. 2019 tarihli NATO haberinde 11. Annual Warrior Competiton hakkında bilgiler mevcut.

Keza, yabancı basında da Özel Kuvvetler yarışması denilince bu etkinlik hakkında haberler bulmam mümkün. Örneğin, Kanada, Çin ve ABD basınında etkinlik hakkında haberler mevcut.
Annual Warrior Competition daha önce 11 kez düzenlenmiş. 12. ise Covid-19 salgını nedeniyle ertelenmiş ve Haziran 2021 içinde düzenlenmesi öngörülüyor.

Daha önceki etkinliklere baktığımızda, Brunei, Lübnan, Çin, Rusya, Almanya ve ABD birliklerinin birinci geldiği görülüyor. Bu etkinliklerin hiçbirisinde Türkiye ilk 3’te yer almamış. Üstelik Türkiye 2015’teki 7. Annual Warrior Competition’a Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı ve 2018’deki 10. Annual Warrior Competition’a Jandarma Özel Harekât ile katılmış.
Bu yarışma dışında Genelkurmay Başkanlığı’nın sayfa arşivlerinden Almanya’da Pfullendorf’ta konuşlanmış International Special Training Centre (ISTC) tarafından düzenlenen Para-Kros yarışmalarına ait bilgilere erişilebiliyor.

Türkiye 2004 ve 2005’te düzenlenen yarışmalarda dereceler elde etmiş. 2004 yarışmasında Türkiye Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı timler 26 tim arasında genel klasmanda bir birincilik bir de dördüncülük elde etmişler.

2005 yılındaki Para-kros yarışmasında da Türkiye’den katılan iki tim 24 takım arasında aynı dereceleri tekrarlamış. Buna dair Hürriyet gazetesinde bir haber de mevcut. Fakat yarışmalarla ilgili başka kaynaktan bilgilere erişilemiyor. Genelkurmay Başkanlığında arşivlenen sayfalarda da bu yarışmayla başka bir sonuç bulunamadı. Parkur sürelerini de kayıt altına alan bir kaynak bulunamadı.

İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfası tarafından 14 Ocak 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda 2014 yılında Özel Kuvvetler Yarışmasında Bordo Berelilerin birinci geldiği iddia edilmiş. Özel kuvvetler yarışması tanımına uyabilecek Annual Warriors Competition’da Türkiye’nin katıldığı iki yarışmada da bir derecesi bulunmuyor. Bunun dışında 2004 ve 2005’te Para-Kros yarışmasında Türkiye’den katılan bir timin birincilikleri var fakat bu yarışmalardaki parkur süreleri ve yarışmanın devamlılığı ile ilgili başka bir bilgiye ulaşmak şu an itibariyle mümkün değil.

Sonuç olarak;

2014 yılında Özel Kuvvetler yarışmasında Bordo Berelilerin birinci geldiği iddiası