Türkiye birkaç gündür İstanbul'daki yeni havalimanı inşaatında 400 işçinin hayatını kaybettiği iddiasını tartışıyor. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; havaalanı inşaatında yaşanan ölümler, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilen 400 bin liralık "sus payı" ile kamuoyunun dikkatinden uzak tutuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise iddiaları reddederek, havaalanı inşaatında bugüne kadar ölen işçi sayısının 27 olduğunu duyurdu.
Türkiye'nin iş kazaları ve ölümleri konusunda karanlık bir profile sahip olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konuluyor. Çalışanların can güvenliğinin yanı sıra, istihdam devamlılığı konusunda da önemli eksiklikler mevcut. Özellikle tarım sektöründe çalışanların yarıdan fazlasının mevsimlik işçi olduğu tahmin ediliyor. Benzer şekilde, hizmet sektöründe de bazı işverenler "deneme süresi" adı altında yeni işe başlayan çalışanlarını üç ya da altı ay gibi sürelerle sigortasız şekilde çalıştırarak, bu sürenin sonunda kapı önüne koyabiliyor. Bu uygulamanın bir adım sonrası ise işveren-çalışan arasındaki sözleşmelerin her üç ayda bir yenilenmesi şeklinde kendini gösteren güvencesizlik oluyor.
Türkiye'de Çalışanların %6,3'ü Kısa Dönemli Sözleşmelerle Güvencesiz İstihdam Ediliyor
Güvencesiz istihdam olarak tanımlanabilecek bu kısa dönem sözleşmeli çalışanların durumu ile ilgili Avrupa ülkeleri ile Türkiye'deki durum karşılaştırıldığında Türkiye'de güvencesiz çalışanların oranın Hırvatistan haricinde diğer AB ülkelerinden yüksek olduğu ortaya çıkıyor. 2016 yılı verilerine göre AB genelinde çalışanların %2,3'ü güvencesiz istihdam edilirken Türkiye'de oran %6,3 oldu.

Güvencesiz çalışma oranı Türkiye genelinde kadınlarda %5, erkeklerde ise %6,9 oldu. AB genelinde ise hem kadınlarda, hem erkekler bu oran %2,3 oldu.