Bir X platformu hesabı tarafından 7 Şubat’ta yapılan bir paylaşımda Bursaspor’un Diyarbakırlı iş insanı Mehmet Berzan İlhanlı tarafından satın alındığı iddia edildi.
Gönderi 1,8 milyondan fazla görüntülenme ve 950’den fazla paylaşım almış.
İddia YANLIŞ
→ Bursaspor Başkanı Sinan Bür kulübün satışa çıkarılmadığını, kulübün taşınmazlarının satışa çıktığını açıkladı.
→ Bursaspor halen dernek statüsünde yer alıyor.
Son 20 Yılda 30’dan Fazla Profesyonel Futbol Kulübü İflas Etti
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz futbol kulüplerini de bir hayli zor duruma düşürdü. Geçmiş dönemde Süper Lig’de ya da 1. Lig’de mücadele eden kulüpler plansız transferlerin üzerine gelen sportif başarısızlıkların ardından futbolculara ödeme yapmakta güçlük çekiyor. Borcun büyük bir bölümünü ise genel olarak dövizle borçlanılan transferler getiriyor. Alacaklarını alamayan futbolcular kulübü FIFA’ya şikayet ettiği zaman ise transfer yasağı ve puan silme cezalarının ardından kulüpler eğer borçlarını ödeyemezse amatör lige kadar düşüp, kapanma seviyesine geliyor.
Türkiye’deki kulüplerin büyük bir kısmı dernek statüsünde bulunuyor. Dernek statüsünde bulunan kulüpler kanunen kâr amacı gütmediği için yatırım alması ve borçlarını ödemesi bir hayli zor oluyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor gibi kulüpler futbol şubelerini anonim şirketine çevirerek hem futbol dışı alanlarda faaliyet gösterme imkânı sağlamış oluyorlar hem de kanunen dış yatırımcı bulma konusunda işi daha kolay oluyor.
Öte yandan, dernek statüsünde bulunan ve amatör lige kadar gerilemiş futbol kulüpleri aynı il içerisinde farklı bir dernek kurarak borçlu olan kulübü kaderine terk ediyor, başına ‘Yeni’ ifadesi ekleyerek hayatına devam ediyor. Örneğin, 2011 yılında amatör lige düşen Malatyaspor’un ardından Malatya Belediyespor’un ismi Yeni Malatyaspor olarak değiştirildikten sonra kulüp Malatyaspor’un devamı olarak nitelendirildi. Nitekim, Yeni Malatyaspor da şu günlerde borçlarından dolayı FIFA tarafından transfer yasağına mahkum edildi. Kahramanmaraş depreminden sonra oyuncusu kalmayan Yeni Malatyaspor transfer yapamadığı için profesyonel liglere katılamıyor.
Malatyaspor ise yalnızca bir örnek. Son 20 yılda Türkiye’de 30’dan fazla profesyonel futbol kulübü iflas etti ve kapandı. 2022’de profesyonel futbol kulüplerini korumak amacıyla çıkarılan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile birlikte kamuya yararlı dernek statüsündeki futbol kulüplerinin anonim şirket yapısına geçmesinin önü açıldı. Kanuna göre kulüpler ve anonim şirketleri bir önceki sene elde ettiği brüt gelirinin en fazla yüzde 10’u kadar borçlanabilecek. Ayrıca, geçmiş dönemde kulüp yöneticileri kulüpleri yüksek bonservisli oyuncular transfer edip kulübü borç batağına sürükledikten sonra sorumluluk almadan koltuğundan ayrılıyordu. Kanun ile birlikte kulüp başkanı başkanlık yaptığı dönemin borcundan sorumlu tutulacak.
Bursaspor Yasal Statüsü Nedeniyle Satışa Çıkarılamaz
Bursaspor da son yıllarda borçlarını ödeyemeyen dernek statüsündeki profesyonel kulüplerden bir tanesi. Şu an Türkiye’nin 3. kademe ligi olan TFF 2. Lig’de mücadele eden ve düşme hattında yer alan Bursaspor geçtiğimiz sene sonunda 1,5 milyar lira borç açıklamıştı. Ocak ayında birkaç futbolcu alacaklarını temin edemediklerini gerekçe göstererek sözleşmelerini tek taraflı feshettiklerini açıkladı. Yine aynı ay içerisinde TFF, Bursaspor’un UEFA lisans şartlarını karşılayamaması sebebiyle kulübe 3 puan silme cezası verdi. Tüm bunların ışığında Bursaspor gelir arayışına devam etti. Kulübe ait 1 akaryakıt istasyonu ve 10 adet gayrimenkulün içerisinde olduğu 11 taşınmaz icra yoluyla satışa çıkarıldı. Bursaspor Başkanı Sinan Bür basına yaptığı açıklamada Bursaspor’un satışının söz konusu olmadığından bahsetti. Yalnızca kulübün taşınmazlarının satışa çıkarıldığını belirtti.
Özetle, halen dernek statüsünde bulunan Bursaspor Kulübünün İlhanlı grubun sahibi Mehmet Berzan İlhanlı tarafından satın alındığı iddiası yanlış.
Sonuç olarak;
Bursaspor'un Diyarbakırlı iş insanı tarafından satın alındığı iddiası yanlış