Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla beraber eğitim alanındaki verilerden derlediğimiz istatistikleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bugün de OECD’nin Eğitime Bakış 2016 raporunda yer alan öğretmen ve okullara dair istatistikleri sizler için inceleyeceğiz.
Sınıf Mevcutları ve Öğretmen – Öğrenci Dengesi
Sınıf mevcutları ve öğretmen başına kaç öğrenci düştüğü eğitimin kalitesi ile ilgili önemli bir gösterge. Sınıf mevcutları açısından OECD ülkelerinin ortalaması ilkokullar için 21, ortaokullar için ise 23. Türkiye’de sınıf mevcutları ise bu ortalamanın üstünde. Ayrıca OECD raporuna göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde kamu okullarında sınıf mevcudu düşerken, özel eğitim kurumlarında ise yükselmiş.

Öğretmen-öğrenci oranına bakıldığındaysa, OECD ortalaması, ilkokul seviyesinde, öğretmen başına 15 öğrenci, ortaokul düzeyindeyse 13 öğrenci düzeyinde. Türkiye bu oran açısından da OECD ortalamasının üzerinde bir kalabalığa sahip. Bu konuda da kamu ve özel eğitim kurumları arasında fark bulunuyor. Türkiye, Brezilya, Kolombiya ve Meksika da kamu kurumlarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, özel kurumlara göre belirgin bir fark gösteriyor. Rapora göre bu ülkelerde kamu kurumlarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, özel kurumlardan en az 7 öğrenci fazla.

Öğretmen Maaşları
Eğitimin kalitesini etkileyen belki de en önemli faktörlerden biri de öğretmenlerin maaşları. Öğretmen maaşları için OECD ve AB-22 ortalamalarının yanı sıra, Türkiye'nin mevcut durumu şöyle:

OECD'nin sunduğu verilere göre başlangıç seviyesinde en yüksek maaşı Lüksemburg’daki ilkokul öğretmenleri alıyor. Türkiye ise bu alanda 35 ülke içerisinde 24. sırada. Tecrübeli öğretmenler arasında ise en yüksek maaş alanlar yine Lüksemburg’dan. Türkiye tecrübeli öğretmenlerin aldıkları maaş karşılaştırmasında da 10 yıl tecrübeli öğretmenler için 27., 15 yıl tecrübeli öğretmenler içinse 26. sırada yer alıyor. Öğretmenlerin aldığı en yüksek maaş sıralamasında ise 1. sırada yine Lüksemburg var. Türkiye bu sefer 35 ülke arasında 31.sırada yer alıyor. Ortaokul ve lise düzeyinde ise öğretmen maaşlarında genel bir artış söz konusu.
Türkiye’de mesleğe yeni başlayan lise öğretmenleri raporda yer alan 35 ülke içinde en yüksek maaşı alan 23. ülkede çalışıyorlar. 10 yıllık tecrübeli öğretmenlerin maaşı açısından Türkiye 28. sırada yer alırken, 15 yıl tecrübeli öğretmenler için Türkiye’nin sıralamadaki yeri 27’ye çıkıyor. Tavan maaşlar açısından durum ortaokul öğretmenlerininki gibi, Türkiye 31. sırada. Bu alanda Türkiye’deki maaşlar hem OECD hem de AB-22 ortalamalarından düşük.
Kaynak
OECD Eğitime Bakış 2016 Raporu