Fiyatların alıp başını yürüdüğü bir ortamda ücret artışlarının enflasyona göre durumu daha fazla önem arz ediyor. Ocak 2019 itibarıyla bekar bir çalışanın net olarak aldığı asgari ücret olan 2020 TL son sekiz aydaki fiyat artışlarıyla 126 TL eridi. Özellikle gıda sepetindeki fiyat artışları asgari ücretle geçinen aileleri kötü etkiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ayın başında belli bir madde sepetindeki fiyatların değişimini kamuoyuna duyuruyor. Belirli mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimi bize ekonominin gidişatıyla ilgili bilgi verse de alım gücü açısından tam resmi göstermiyor. Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısının toplam çalışana oranı %50'ye yaklaştığından asgari ücretin fiyatlara göre durumu genel alım gücü açısından önemli bir gösterge.

Tablo 1'de her ne kadar 2003'ten bu yana reel anlamda asgari ücretin %74'lük bir artış yaşadığı görülse de her mal ve hizmette alım gücü aynı oranda değişmiyor. 16 yıllık zaman serisinde limon veya masa gibi asgari ücretlinin artık daha az almak zorunda kaldığı maddeler de var, çoğunluk tekstil ürünün de olduğu gibi alım gücünün arttığı maddeler de.

Yapılan artışla Ocak 2019'dan itibaren 2020 TL olan net asgari ücret şans oyunlar, sağlık sigortası ve nohut gibi maddelerde önceki yılın Ocak ayına göre alım gücünde artış sağlıyordu. Fakat hacca gidiş ücreti, patates ve köprü geçiş ücreti gibi kalemlerde fiyat artışlarının gerisinde kaldı.