Sayın Susan Wojcicki, 
COVID-19 pandemisi başlayalı neredeyse iki yıl oldu. Dünya, dezenformasyon ve mezenformasyonun sosyal uyum, demokrasi ve halk sağlığı açısından ne kadar yıkıcı olabileceğine tekrar tekrar şahit oldu; birçok kişi ve birçok geçim kaynağı olumsuz etkilendi ve çok fazla insan sevdiklerini dezenformasyon nedeniyle kaybetti. Doğruluk kontrolü kuruluşlarından oluşan uluslararası bir ağ olarak, yanlış bilginin çevrimiçi ortamda nasıl yayıldığını izliyor ve YouTube’un giderek dünya çapında çevrimiçi dezenformasyon ve mezenformasyonun ana kanallarından biri haline geldiğini görüyoruz. Bu, küresel doğruluk kontrolü topluluğu olarak bizim için önemli bir endişe kaynağıdır.
Ancak YouTube’un sorunu ele alan politikaları uygulamak için daha çok çaba sarf ettiğini göremiyoruz. Aksine, YouTube, platformunun, ahlaki değerleri hiçe sayan kişiler tarafından, organize olmak, kendilerini finanse etmek ve başkalarını manipüle edip sömürmek için bir silah haline getirilmesine müsaade ediyor. Mevcut önlemler ise yetersiz kalıyor. Bu nedenle sizi yanlış bilgiye karşı etkili adımlar atmaya, bilgi ekosistemini iyileştirmek için politika ve ürün müdahalelerinden oluşan bir yol haritası hazırlamaya, bunu yaparken de dünyanın bağımsız ve tarafsız doğruluk kontrolü kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.
Geçen yıl YouTube’da sınır tanımadan büyüyen ve iş birliği yapan komplo teorisyeni grupları gördük; platform içinde Almanya’da başlayan, İspanya’ya sıçrayan ve Latin Amerika’ya yayılan uluslararası hareket buna bir örnek. Diğer yanda milyonlarca başka kullanıcı, aşıları boykot etmeye veya COVID-19 enfeksiyonlarını uydurma yöntemlerle tedavi etmeye teşvik eden Yunanca ve Arapça videolar izliyordu. COVID-19 dışında, YouTube videolarında yıllardır sahte kanser tedavilerinin tanıtımı yapılıyor.
Platform Brezilya’da, savunmasız gruplara yönelik nefret söylemini güçlendirmek için kullanılıyor ve on binlerce kullanıcıya erişiyor. Geçtiğimiz yıl şiddet yanlısı bir kalabalık, ABD Kongre Binası’na baskın yaptığında tüm dünya dezenformasyonun sonuçlarına tanık oldu. ABD başkanlık seçimlerinin öncesinden ertesi güne kadar, seçimde “hile” yapıldığı anlatısını destekleyen YouTube videoları 33 milyonun üzerinde izlendi.
Örnekler sayılamayacak kadar fazla. Bu videoların ve kanalların çoğu bugün hâlâ çevrimiçi durumda ve hepsi, özellikle İngilizce konuşulmayan ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde YouTube politikalarının radarından kurtuldu. Şirketin son zamanlarda bu sorunu çözmek için bazı adımlar atmasından memnunuz, ancak platformda günbegün gördüklerimize dayanarak, bu çabaların işe yaramadığını ve YouTube’un atılan adımların etkililiğini kanıtlamak için nitelikli veri üretmediğini düşünüyoruz.
Platformunuz şu ana kadar dezenformasyonla ilgili tartışmaları, ilgili içeriği silme veya silmeme şeklindeki yanlış bir ikilemle sınırladı. Bunu yaparak YouTube, işe yaradığı kanıtlanmış yöntemlerden kaçınıyor: akademik kanıtlarla birlikte fact-checker olarak deneyimlerimiz, doğruluğu kontrol edilmiş bilgileri ortaya çıkarmanın, içerikleri silmekten daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu yöntem aynı zamanda yaşama, sağlığa, güvenliğe ve demokratik süreçlere yönelik riskleri azaltmak için ek bilgiye duyulan ihtiyacı kabul ederken ifade özgürlüğünü de koruyor. YouTube’daki görüntülemelerin büyük bir bölümünün platformun kendi öneri algoritmasından geldiği göz önüne alındığında YouTube, aktif olarak yanlış bilgiyi öne çıkarmadığından ve kullanıcılarına, güvenilir olmayan kanalların içerikleri önermediğinden emin olmalıdır.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, YouTube’da dezenformasyon ve mezenformasyonun yayılmasını azaltma konusunda büyük fark yaratacak bazı çözümler öneriyoruz.
1. Platformdaki dezenformasyon hakkında anlamlı şeffaflık taahhüdü: YouTube, farklı mezenformasyon kampanyalarının kökenleri, erişim alanları ve etkileri ile yanlış bilgileri çürütmenin en etkili yolları konusundaki bağımsız araştırmaları desteklemelidir. Ayrıca, yapay zekâ kullanımı ve yapay zekanın hangi verilerle desteklendiği de dahil olmak üzere dezenformasyon ve mezenformasyon ile ilgili tam moderasyon politikasını yayınlamalıdır.
2. YouTube, yasalara uygunluk için içeriği kaldırmanın ötesinde videonun üzerinde açıkça görülebilecek şekilde ya da ayrı bir video içerik şeklinde bağlam vermeye ve çürütme sunmaya odaklanmalıdır. Bu ancak, sorumluluğu üstlenerek ve bu sorunları çözmek için çalışan dünya çapındaki bağımsız doğruluk kontrolü çabalarına sistematik olarak yatırım yaparak, anlamlı ve yapılandırılmış bir iş birliğiyle mümkün olabilir.
3. Platform, sürekli olarak yanlış bilgi içerdiği nedeniyle işaretlenen içerikler üreten mükerrer suçlulara, özellikle de platform içinde veya dışında bu içerikten para kazananlara karşı harekete geçmeli ve öneri algoritmalarının bu yanlış bilgi kaynaklarının içeriklerini öne çıkarmasının engellemelidir.
4. Dezenformasyona ve mezenformasyona karşı mevcut ve gelecekteki çalışmaların kapsamı İngilizce dışındaki dillere de genişletilmeli ve herhangi bir dilde işlev gösteren transkripsiyon hizmetlerinin yanı sıra ülkeye ve dile özgü veriler sağlanmalıdır.
Bu fikirleri kamu yararına uygulamayı ve YouTube’u dezenformasyon ve mezenformasyonun, kullanıcılara ve genel olarak topluma karşı bir silah haline getirilmesini önlemek için gerçekten elinden gelenin en iyisini yapan bir platform haline getirmeyi değerlendireceğinizi umuyoruz. Hazırız ve YouTube’a yardım edebiliriz. Bu konuları görüşmek ve iş birliği için ileriye dönük yollar bulmak amacıyla sizinle bir araya gelmek istiyoruz ve bu teklife vereceğiniz yanıtı bekliyoruz.
Africa Check (Senegal, Nijerya, Kenya, Güney Afrika) / Animal Político - El Sabueso (Meksika) / Aos Fatos (Brezilya) / Bolivia Verifica (Bolivya) / BOOM (Hindistan, Myanmar ve Bangladeş) / Check Your Fact (ABD) / Code for Africa - PesaCheck (Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Etiyopya, Gana, Gine, Kenya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Güney Afrika, Sudan, Tanzanya, Uganda ve Zimbabwe) / Colombiacheck (Kolombiya) / CORRECTIV (Almanya) / Cotejo.info (Venezuela) / Chequeado (Arjantin) / Delfi Lithuania (Litvanya) / Demagog Association (Polonya) / Doğruluk Payı (Türkiye) / Dubawa (Nijerya, Gana, Sierra Leone, Liberya ve Gambiya) / Ecuador Chequea (Ekvador) / Ellinika Hoaxes (Yunanistan) / Fact Crescendo (Hindistan) / Fact-Check Ghana / FactCheck.org (ABD) / FactSpace (West Africa) / Facta (İtalya) / FactcheckNI (Birleşik Krallık) / Factly (Hindistan) / Factual.ro (Romanya) /FactWatch (Bangladeş) / Fakenews.pl (Polonya) / Faktist.no (Norveç) / Faktograf.hr (Hırvatistan) / Faktoje (Arnavutluk) / Fast Check CL (Şili) / Fatabyyano (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) / Full Fact (Birleşik Krallık) / GRASS - Fact-check (Gürcistan) / India Today Group (Hindistan) / Istinomer (Sırbistan) / Istinomjer (Bosna Hersek) / Hibrid.info (Kosova) / Knack Magazine (Belçika) / La Silla Vacía (Kolombiya) / Lead Stories (ABD) / Les Surligneurs (Fransa) / Logically (Birleşik Krallık) / Lupa (Brezilya) / Maldita.es (İspanya) / MediaWise (ABD) / Mongolian Fact-checking Center (Moğolistan) / MyGoPen (Tayvan) / Myth Detector (Gürcistan) / NewsMobile (Hindistan) / Newschecker (Hindistan ve Güney Asya) / Newtral (İspanya) / Observador - Fact Check (Portekiz) / Open Fact-checking (İtalya) / OŠTRO (Slovenya) / Pagella Politica (İtalya) Poligrafo (Portekiz) / PolitiFact (ABD) / Pravda (Polonya) / Rappler (Filipinler) /Raskrinkavanje (Bosna Hersek) / Re:Check/Re:Baltica (Letonya) / RMIT ABC Fact Check (Avustralya) Rumor Scanner (Bangladeş) / Science Feedback (Fransa) / StopFake (Ukrayna) / Taiwan FactCheck Center (Tayvan) / Tempo (Endonezya) / Teyit (Türkiye) / The Healthy Indian Project/THIP Media (Hindistan) / The Journal FactCheck (İrlanda) / The Logical Indian (Hindistan) / The Quint (Hindistan) / The Washington Post Fact-checker (ABD) / The Whistle (İsrail) / Univision - elDetector (ABD) / VERA Files (Filipinler) / Verificat (İspanya) / Vishvas News (Hindistan) / Vistinomer (Kuzey Makedonya) / VoxCheck (Ukrayna) / 15min (Litvanya)