Bir Twitter sayfası tarafından 19 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda videodaki yanardağ patlamasının Yeni Zelanda’da gerçekleştiği ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. Paylaşım binden fazla beğeni ve 400’e yakın paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde
Yeni Zelanda'da volkan patlaması.. Bir evin güvenlik kamerası kayıt yapmış. Bir ara kamera kararıyor sonra çekim devam ediyor. Sonuna kadar izleyin. Daha önce kasaba boşaltıldığı için yalnızca 5 kişi ölmüş...

Videonun Kaynağı Ne?
Videonun izi sürüldüğünde 2011 yılına ait Brandspank adlı Yeni Zelanda merkezli bir iletişim firması tarafından Vimeo’ya yüklendiği görülüyor. Videonun başlığı “Auckland Müzesi Volkanik Patlama” olarak konulmuş ve videoda olası bir denizaltı yanardağ patlamasının simülasyonu var. Videonun tanıtımında bir video penceresinden bakar gibi bir yanardağ patlamasının deneyimlenmesinin amaçlandığı belirtilmiş.
Nitekim, bu video Auckland Müzesi’nin Yanardağlar Bölümü’nde ziyaretçilere gerçek bir denizaltı yanardağ patlaması deneyimi yaşatmak için sergileniyor. Kimi ziyaretçiler de bu deneyimlerini videoya çekip YouTube üzerinden paylaşmış.
Yeni Zelanda’da Yanardağ Patlaması Yaşandı mı?
Paylaşımda geçen iddiaya göre Yeni Zelanda’da yaşanan bir yanardağ patlaması nedeniyle beş kişi hayatını kaybetmiş. Bu ise çeşitli haber sitelerinde yer alıyor. BBC’de 9 Aralık 2019 tarihinde yer alan bir habere göre Yeni Zelanda’da White Adası’nda turistlerin ziyareti sırasında yanardağ patlaması gerçekleşmiş ve beş kişi hayatını kaybetmiş. Sekiz kişinin kayıp olduğu ve 34 kişinin ise kurtarıldığı bilgisi de geçilmiş.
White Adası, diğer adıyla Whakaari, Yeni Zelanda’nın en aktif yanardağı olarak biliniyor ve 150 bin yıldan fazladır faal durumda. 1769 yılında kâşif James Cook tarafından adaya White ismi verilmiş, fakat Maori dilinde Whakaari olarak biliniyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından yapılan paylaşımda videodaki yanardağ patlamasının Yeni Zelanda’da gerçekleştiği ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. Videonun kaynağı incelendiğinde Yeni Zelanda merkezli bir iletişim firmasının Auckland Müzesi’nde gösterilmek üzere tasarladığı bir simülasyon olduğu görülüyor.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, videonun Yeni Zelanda'da bir yanardağ patlamasını gösterdiği iddiası yanlıştır.