İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 9 Eylül 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda videodaki görüntünün Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth’in gençlik yıllarına ait olduğu iddia edildi

Benzer iddialar yabancı sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış. 

Videodaki Kişi Kraliçe Elizabeth mi?

Videonun aynısı “Vietnamlı Çocuklar” ismiyle bir Youtube hesabında da bulunuyor. Video incelendiğinde iki kadının çocuklara para attığı görülüyor. Videonun açıklama kısmında filmin Lumiere Kataloğu’ndan alındığı yazıyor. 
Lumiere Kardeşler olarak da bilinen Auguste Lumiere ve Louis Lumiere tarihteki ilk film yapımcıları olarak kabul ediliyor. Film Lumiere Kardeşler’in filmlerini bir araya getiren bir site olan Catalogue Lumiere’de de bulunuyor. Filmin ismi ise “Kadınlar Pagodası'nın Önünde Nakit Para Toplayan Vietnamlı Çocuklar” olarak geçiyor. Bilgilerin devamında ise, filmin 28 Nisan 1899 ile 2 Mart 1900 tarihleri arasında çekildiği yer alıyor. Yer olarak Hindiçini Fransası ve oyuncuları kısmında ise Paul Doumer’in eşi ve kızı olduğu yazıyor. 

Paul Doumer, Fransa’nın 13. Cumhurbaşkanıydı. Doumer ayrıca, 1896 ile 1902 yılları arasında Hindiçin’de vali olarak görev yapmış. Filmin yapımı da bu tarihlere denk geliyor. Fransız Hindiçini ise bugünkü Myanmar, Singapur, Tayland, Kamboçya, Vietnam, Laos ve Malezya’yı kapsayan eski bir Fransız sömürge bölgesidir. Bu da o tarihlerde Doumer’in eşinin ve kızının Vietnam’da olabileceğini gösteriyor. Kraliçe II. Elizabeth ise 21 Nisan 1926 tarihinde doğmuş. Yani, bu film çekildiğinde henüz Kraliçe hayatta değildi. 
Benzer iddiayı Teyit.org ve Reuters de incelemiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda videodaki görüntünün Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth’in gençlik yıllarına ait olduğu iddia edilmişti. Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, video Lumiere Kardeşler’in Vietnam’da 1899-1900 tarihleri arasında çekmiş olduğu bir filme ait. Filmdeki iki kadın ise o dönemde Vietnam’ın da bulunduğu Fransız Hindiçini’nde vali olarak görev yapan eski Fransa Cumhurbaşkanı Paul Doumer’in eşi ve kızıdır. Kraliçe II. Elizabeth ise o tarihlerde henüz hayatta değildi. 

Sonuç olarak;

Videodaki kişinin Kraliçe II. Elizabeth olduğu iddiası yanlış.