Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 1 Mayıs 2026 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videoda Cem Yılmaz’a benzeyen kişinin Fas Sultanı Moulay Youssef olduğu iddia edildi

İddia YANLIŞ
Videodaki kişinin Fas Sultanı Moulay Youssef olduğu iddiası, Sultan’ın bilinen fotoğraflarıyla karşılaştırıldığında benzerlik olmadığından doğru değil.
Videodan alınan kesitlerle yapılan tersine görsel arama ile Cem Yılmaz’a benzetilen kişinin büyük ihtimalle Cezayirli lider Si Bouaziz ben M’hamed ben Gana olduğunu görülüyor.
British Pathé arşivindeki orijinal video, 1926’da Paris’te Sultan’ın cami açılışına katıldığı sahneleri içeriyor. Viral olan görüntüler de bu kayıttan alınmış.
Videodaki Kişi Fas Sultanı Değil, Muhtemelen Cezayirli Lider Si Bouaziz ben M’hamed ben Gana
Son günlerde çeşitli sosyal medya platformlarında hızla yayılan ve yüksek etkileşimlere ulaşan bir video gündemde. Videodaki kişi, komedyen Cem Yılmaz’a benzerliği ile dikkat çekiyor. Yılmaz’a benzeyen bu kişinin ise Fas Sultanı Moulay Youssef olduğu iddia edilmiş. 
İddiaya konu olan Fas Sultanı Moulay Youssef için araştırma yapıldığında kendisinin videodaki kişi olmadığı fotoğraflarından kolaylıkla anlaşılıyor. Moulay Youssef, 1912–1927 yılları arasında Fas’ı yöneten Alaouî hanedanına mensup bir sultandır. Fransız himayesi döneminde tahta çıkmış, saltanatı boyunca isyanlar ve sömürge yönetimiyle şekillenen çalkantılı bir dönemde ülkeyi yönetmiştir:

Kaynak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/24-7-26%2C_Sa_Majest%C3%A9_le_sultan_Moulai_Youssef_-_btv1b53166526t_%28cropped%29.jpg/960px-24-7-26%2C_Sa_Majest%C3%A9_le_sultan_Moulai_Youssef_-_btv1b53166526t_%28cropped%29.jpg 

Videodaki kişinin kim olduğunu anlamak için ise videodan alınan kesitleri tersine görsel arama yöntemi ile araştırmakta fayda var. Bu araştırmada yapılan diğer paylaşımlardan farklı olarak şöyle bir sonuçla karşılaşılıyor:

WikiData’ya yönlendiren bu sayfada yer alan bilgiye göre bu kişi Si Bouaziz ben M'hamed ben Gana. 1879’da Oued Righ’te doğan Bouaziz, Fransız yönetimi altındaki Cezayir’de öne çıkan yerel liderlerden biri ve Bengana ailesine mensup bir “Şeyh el-Arab”dı. 1944’te Müslüman Reformları Komisyonu’nda yer alarak eğitim ve Arapça öğretimi gibi talepleri savunan Bouaziz, 17 Haziran 1945’te hayatını kaybetti.

Kaynak: https://www.wikidata.org/wiki/Q20723866 

Son olarak videonun orijinaline British Pathé’nin arşivi üzerinden ulaşmak mümkün. “Sultan of Morocco & Cuts (1926)” başlıklı 5:50 dakika uzunluğundaki videonun 2:54-3:30 dakikaları arasında, sosyal medyada viral olan videonun orijinali yer alıyor. Videonun açıklamasında yazıldığına göre, 1926’da Paris’te çekilen görüntüler, Fas Sultanı Moulay Youssef’un yeni bir caminin açılışına katılımını gösteriyor. Sultan, Faslı ve Fransızlardan oluşan heyetiyle caminin avlusunda yürürken görülüyor. Atlı Fas askerleri cami çevresinde ilerliyor, Sultan kalabalığın arasından geçerken basın fotoğrafçıları da onu görüntülüyor. Görüntülerde ayrıca geleneksel kıyafetli Faslılar, müzisyenler, çeşmeden su içen insanlar ve Paris sokaklarında atlı askerlerin geçişini izleyen kalabalıklar yer alıyor. 
Bouaziz’in bu etkinlikte neden yer aldığına dair net bir bilgi bulunmuyor. Ancak daha önce 1897’da Çar II. Nikolay’ın Paris ziyaretine de eşlik ettiği biliniyor. Bu nedenle söz konusu törende yer almasının da benzer bir diplomatik veya temsili görevle ilişkili olması muhtemel görünüyor.
Son olarak, ilgili video Malumatfuruş tarafından da analiz edilmiş.

Sonuç olarak;

Videoda Cem Yılmaz’a benzeyen kişinin Fas Sultanı Moulay Youssef olduğu iddiası yanlış.