Bir Instagram hesabı tarafından 12 Ocak 2026 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun İran’daki protestoları gösterdiği iddia edildi.
İddia pek çok farklı hesap tarafından paylaşılarak viral oldu.
İddia YANLIŞ
Video, İran’daki protestolara destek için, yapay zeka araçlarıyla oluşturulmuş.
Video Yapay Zeka Araçlarıyla Oluşturulmuş
İran, 2025’in son günlerinde başlayan ve Ocak 2026 itibarıyla birçok kentte etkisini sürdüren geniş çaplı protestolara sahne oluyor. Gösterilerin temelinde, ülke parasının hızla değer kaybetmesi ve yüksek enflasyonun yol açtığı derin ekonomik kriz yer alıyor. Başlangıçta ekonomik taleplerle ortaya çıkan protestolar, kısa sürede siyasi ve yönetimsel eleştirilerin de dile getirildiği bir toplumsal harekete dönüştü. Güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri ve protestolar sırasında internet erişiminin ülke genelinde ciddi biçimde kısıtlanması, tepkilerin daha da büyümesine yol açtı. Protestolar sırasında elektriklerin kesildiği ve karanlıkta protestoculara ateş açıldığı da haberlerde yer alıyor. Protestocular ise elektrik kesintilerine tepki olarak telefon fenerlerini açarak yürüyüş yapıyor.
Sosyal medyada da İran yönetimine tepki giderek büyüyor, internet kullanıcıları İran’a destek için paylaşımlar yapıyor. Fakat mevcut internet ve şebeke kesintileri sebebiyle protestolardan görüntü almak pek kolay değil. Sosyal medyada yayılan bir video ise, bu protestolara desteğin simgesi haline gelen bir paylaşım oldu. Videoda ellerinde telefon ışıklarıyla karanlıkta yürüyen bir kalabalık görünüyor. Videonun üzerinde “Tüm gözler İran’da” yazıyor. Video İran’daki elektrik kesintilerine rağmen elinde ışıklarla yürüyen protestocuları gösterdiği iddiası ile paylaşılmış olsa da, görüntüler gerçek bir anı göstermiyor.
Videodan kesitler tersine görsel arama ile aratıldığında, ilk paylaşan hesaba ulaşmak mümkün. Video ilk kez @elnaz555 kullanıcı adlı bir Instagram hesabı tarafından oluşturulmuş. Video 61,5 milyon görüntülenme ve 2 milyonu aşkın beğeni almış. Videonun açıklamasında ise kullanıcı, bu görüntülerin İran’daki protestoya destek amacıyla yapay zeka araçlarıyla üretildiğini belirtmiş.
İddia Malumatfuruş tarafından da incelenmiş.
Sonuç olarak;
Videonun İran'daki protestoları gösterdiği iddiası yanlış.