Bir Instagram hesabından 31 Mart 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Türkiye’deki tüm kameraların Cumhurbaşkanlığı’na bağlandığı iddia edildi. Paylaşım 10 bin civarında beğeni aldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Soylu açıkladı: Türkiye’nin bütün kameraları Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak.

Benzer iddialar ulusal basında da yer bulmuş.
Türkiye’deki Tüm Kameralar Cumhurbaşkanlığı’na mı Bağlanacak?
Görselde Kronos Haber Sitesinin Twitter hesabından atılmış olduğu gözüken bir kare mevcut. Sitenin Twitter hesabı incelendiğinde böyle bir tweet’in atılmış olduğu görülüyor. Linke tıklandığında ise Kronos Haber Sitesi’nin Soylu: Türkiye’nin bütün kameraları Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak başlıklı haberine gidiliyor.
Haberde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun şu ifadeleri kullandığı belirtiliyor:
Türkiye’nin bütün lokasyonlarını, bütün kameralarını, asayişini ve trafiğini bağladığınız ve hakikaten buradan da Cumhurbaşkanlığındaki ilgili birime aktarabileceğimiz olağanüstü bir mekanizmayı ortaya koyuyoruz. İnşallah o da tamamlanmış ve bitmiş olacak.
Haber sitesi kaynak olarak ise kendisini göstermiş.

*

İlgili iddia farklı kaynaklardan incelendiğinde TRT Haber’in “Çipli Kimlik Kartlarında Yeni Dönem Başlıyor” başlıklı haberi görülüyor. Haberin kaynağı olarak Anadolu Ajansı’nı veren TRT’ye göre, İçişleri Bakanlığı’nın ehliyet bilgilerinin yeni çipli kimlik kartlarıyla birleştirilmesiyle ilgili bir projesi olduğu söyleniyor.
Haberin alt devamında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER)” adlı bir merkez kurulduğundan bahsediyor ve şu şekilde bilgi veriyor:
Türkiye'nin bütün lokasyonlarını, bütün kameralarını, asayişini ve trafiğini bağladığınız ve hakikaten buradan da Cumhurbaşkanlığındaki ilgili birime aktarabileceğimiz olağanüstü bir mekanizmayı ortaya koyuyoruz. İnşallah o da tamamlanmış ve bitmiş olacak.

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) Nedir?
18 Nisan 2019 Perşembe günü Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile GAMER kuruldu. Bu kararnameye göre GAMER’ın görev ve yetkileri şe şekilde belirlendi:
1) Kamu düzenini ve güvenliğini, bireylerin temel hak ve hürriyetlerini, toplumun huzur ve güvenini temin etmeye yönelik faaliyetler ile doğa, insan ve teknoloji kaynaklı acil durumlarda ortaya çıkabilecek her türlü güvenlik riskinde, güvenlik odaklı olarak Bakanlık merkezi birimleri, bağlı kuruluşlar, valilikler, mahalli idareler, diğer bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve iş birliği sağlamak,
2) Güvenlik ve güvenlik kaynaklı acil durumlarda bütünleşik bir yönetim anlayışı ile olay öncesi, sırası ve sonrasında yürütülecek faaliyetlerin yer aldığı acil durum planlamasını yapmak yaptırmak ve buna ilişkin uygulama tedbirleri almak,
3) Sivil savunma ve seferberlik hizmetlerine ilişkin ilgili mevzuatla Bakanlığa verilen görevleri yerine getirmek,
4) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İçişleri Bakanlığı’nın Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın GAMER Projesi hakkında bilgilendirme yazısı incelendiğinde konusu ve amacının şu şekilde ifade edildiği görülüyor:
GAMER Yazılımı Projesi, kamu düzenini ve güvenliğini bozucu nitelikteki olayların önlenmesi, bu olaylar sonucu ortaya çıkan acil durumlarda koordinasyonun sağlanmasını kolaylaştıracak bir sistem olup tanımlanan olaylarda ihbar anından başlayarak sonuçlandırılmasına kadar olan süreçte ortaya çıkan bilgileri güvenli bir şekilde elde ederek, olay ile ilgili tüm veri tabanlarında var olan bilgiler ile birlikte illerde ve merkezde koordinasyon makamlarına raporlayan ve analiz etme imkanı sağlayan yine ihtiyaç halinde operasyon makamlarına anlık gerekli bilgileri aktarmaya yarayan 7/24 çalışan bir sistemdir.
Projenin Çalışması ve Yöntemi maddesi incelendiğinde KGYS görüntülerine erişim sağlanabileceği de belirtilmiş:
GAMER Yazılım Programı üzerinden kesintisiz olarak KGYS görüntülerine erişim sağlanabilmekte ve tüm kameralar aktif olarak izlenebilmektedir.

Yine İçişleri Bakanlığı’nın GAMER projesini hakkında bilgilendirme yazısında entegre haberleşme sistemine dikkat çekiliyor. Buna göre,
Merkezin haberleşme, bilgi ve belge akışı, merkez bünyesinde kurulacak olan kesintisiz ve güvenlik haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. İki ay içinde GSM, uydu ve telsiz bileşenleri ile emniyet, jandarma ve sahil güvenlik bölgelerindeki JEMUS, SAHMUS, OGS, HGS, EDS gibi bilgi, veri ve görüntü sistemleri entegre edilecek. Kamu binaları, havaalanları, liman, lojistik alanlar, sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, enerji tesisleri, benzin istasyonları, spor kompleksleri, stadyumlar, yolcu ve yük terminalleri, gar, kültür ve kongre merkezleri, ticari kompleksler, otel, pansiyon ve öğrenci yurdu gibi insanların yoğun olarak kullandığı risk oluşturan mekanlardan kesintisiz ve güvenilir bir görüntü sağlanacak.

Bu maddeye göre GAMER sisteminin kamusal alanlarda kullanılan çoğu kamerayı kapsadığı görülüyor.
Yine İçişleri Bakanlığı’nın Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın GAMER Projesi hakkındaki yazısındaki sonuç kısmında ise GAMER projesi sayesinde gösteri ve protesto gibi olayların canlı olarak takip edilebildiğini ve anlık olarak veri, ses, görüntü aktarımı sağlanabildiğinden bahsedilmektedir.

Bu bilgiler ışığında GAMER sistemi İçişleri Bakanlığı tarafından kamusal olayları engellemek amacıyla kurulmuş. Herhangi bir şüpheli olay durumunda ise GAMER sistemini kapsayan kameralar sayesinde anında görüntü ve ses takibi alınıp müdahale edilmesi planlanmış.
İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Instagram hesabından 31 Mart 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Türkiye’deki tüm kameraların Cumhurbaşkanlığı’na bağlandığı iddia edilmişti. Nisan 2019’da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle kurulan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nin yetkileri çerçevesinde kamusal alandaki kameraların İçişleri Bakanlığı’na bağlı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın GAMER Sistemi’ne bağlanması planlanıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarında doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir sistem olmadığı, GAMER sisteminden elde edilen bilgilerin gerekli görüldüğünde Cumhurbaşkanlığı’ndaki ilgili sistemlere aktarılabileceği belirtiliyor.

Sonuç olarak;

Türkiye'deki bütün kameraların Cumhurbaşkanlığı'na bağlanacağı iddiası kısmen yanlıştır.