İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 30 Mart 2023 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Kemal Kılıçdaroğlu ve Abdullah Öcalan'ı yan yana gösterdiği iddia edildi.

Fotoğrafın Orijinali Nereden Alınmış?

CHP Genel Başkanı, 2023 Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Abdullah Öcalan’ı yan yana gösterdiği iddia edilen fotoğraf sosyal medyada “Kılıçdaroğlu ve Öcalan 1977” cümlesi ile belli zaman aralıklarında paylaşılıyor. Tersine görsel arama yöntemi ile taratılmaya devam edildiğinde orijinal fotoğrafla karşılaşıyor.
2013 yılında Akşam Gazetesi’nde yayınlanan fotoğrafta Cemil Bayık ve Abdullah Öcalan’ın yan yana olduğu görülüyor. Ayrıca, 2015 yılında Alman gazetesi Welt’deki bir yazıda da aynı fotoğrafla karşılaşmak mümkün. 

23 Ağustos 2015 tarihinde Welt’de yayınlanan bu fotoğrafın altında Diroka Ji Agir ismi ve YouTube kaynak gösterilmiş. Araştırma genişletildiğinde PKK tarihini anlatan “Atesten Tarih: Dîroka Ji Agir” başlıklı video serisine ulaşılabiliyor. YouTube’tan da erişilebilen video serisinin beşinci bölümünde de aynı fotoğrafın kullanıldığını görülüyor. Videodaki siyah beyaz orijinal fotoğrafta, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerinde Cemil Bayık’ın olduğu görülüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun montajla eklenen fotoğrafı ise 1977’de çekilen bir karesine ait.  2013 yılında haber siteleri “Kılıçdaroğlu eski fotoğraflarını yayınladı” başlığı altında CHP liderinin gençlik ve çocukluk fotoğraflarını paylaşmış. Kemal Kılıçdaroğlu'nun kucağında bir kız çocuğu ile poz verdiği fotoğrafta Kılıçdaroğlu'nın saç modelinin ve gülüşünün iddiadaya konu olan montajlanan görselle aynı olduğu görülebilir.

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın Kemal Kılıçdaroğlu ve Abdullah Öcalan'ı yan yana gösterdiği iddia edilmişti. Görsel arama yöntemleriyle fotoğrafın orijinaline birçok kaynaktan ulaşılabiliyor. Orijinal fotoğrafta, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerinde Cemil Bayık’ın olduğu görülüyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı kucağında bir kız çocuğu ile poz verdiği bir başka bir fotoğraftan alınmış ve iddiaya konu olan fotoğrafa görsel manipülasyon araçlarıyla eklenmiş. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Kemal Kılıçdaroğlu ve Abdullah Öcalan'ı yan yana gösterdiği iddiası yanlış.