Bir Twitter sayfası tarafından 11 Eylül 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Brezilya’da aşı karşıtı miting yapıldığı, Romanya’da aşıların yasaklandığı ve Rusya’da Putin’in zorla aşı yaptırılmasına karşı çıktığı iddia edildi. 
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Braziliyada 2 milyon insandan fazla kişi aşıya karşı miting yapıyor, Romanya aşıyı yasaklıyor, Putin kimseye zorla aşı yaptırılmasına izn vermeyiz diyor, bizim gibi geri ülkeler ise faşizm yapıyo, sözde demokratik ülke.#HerYerMaltepeHerYerDireniş

Brezilya’da Aşı Karşıtı Miting Yapıldı mı?
Brezilya’da 7 Eylül 2021 tarihinde Brezilya’nın Bağımsızlık Günü’nde, Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro hakkında Yüce Divan’da açılan soruşturma nedeniyle kendisinin destekçileri ve karşıtları tarafından farklı yerlerde mitingler düzenlendi. Bolsonaro, destekçileri önünde yaptığı konuşmada ülkenin yargı sistemine yüklendi ve yargının hükümete karşı anayasal olmayan kararlar aldığını iddia etti. Bu bağlamda, bahsedilen miting aşı karşıtı bir miting olmaktan ziyade Bolsonaro’ya destek mitingiydi.
Bunun yanında Bolsonaro’ya açılan soruşturmaların bir tanesi de aşı ile ilgili. Açılan soruşturma; Bolsonaro’nun yanı sıra bakanları, Kongre’deki kimi milletvekillerini ve Sağlık Bakanlığından üst düzey bürokratları kapsıyor. İddiaya göre Brezilya Sağlık Bakanlığı, Hindistan’ın ürettiği aşı olan Covaxin’den üstelik hâlâ klinik deneyleri tamamlanmamış ve bazı kusurları tespit edilmesine rağmen 20 milyon doz alıyor. Ancak bu alımı doğrudan yapmak yerine aracılar yoluyla gerçekleştiriyor. Böylece fiyatı piyasa değerinin çok üstüne denk geliyor. Üstelik, aracı firma da Bolsonaro’nun oğlu Flavio Bolsonaro ile çok yakın ilişkilere sahip ve Brezilya Ulusal Kalkınma Bankası ile şirket arasındaki görüşmeleri ayarlıyor. Bu nedenle, değişik partilerden 100 milletvekili Bolsonaro’nun görevden alınması için harekete geçmiş. Bolsonaro yaptığı mitingde bu iddialara karşı çıkmayı amaçlamış.
Bolsonaro uzun zamandır aşı karşıtı bir lider olarak biliniyordu. Uzun süre Covid-19’u mevsimsel grip olarak tanımladı, maske kuralını sorguladı ve insanların işe gitmesi gerektiğini vurguladı. Kendisinin tüm bu iddialarına rağmen, 13 Temmuz 2021 tarihinde yapılan bir ankete göre Brezilya toplumunun %94’ü aşıyı destekliyor ve %56’sı aşı olduğunu belirtiyor. Nitekim, Brezilyalılar son dönemde hükümetin aşı politikasına karşı sokaklarda protesto ediyor.
Romanya’da Aşı Yasaklandı mı?
Romanya’da aşının yasaklandığına dair bir haber bulunmuyor. Daha ziyade, bazı aşı merkezlerinin kapatıldığı ve talep azlığı nedeniyle elde kalan ve son kullanım süresi yaklaşan aşıların satıldığı haberleri var. Fakat aşılama devam ediyor. 11 Eylül 2021 tarihinde yedi günlük ortalamada 100 kişiden 0,4’üne aşı vuruldu.

Fakat Romanya, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük aşılama oranına sahip ikinci ülke.
Rusya’da Putin Zorla Aşı Yaptırılmasına Karşı mı?
30 Haziran 2021 tarihinde France24 tarafından paylaşılan bir habere göre, Rusya Başkanı Vladimir Putin zorunlu aşıya karşı olduğunu açıklamış. Devamında ise aşı için uzmanlara kulak verilmesini ve Rusların aşı yaptırmalarını tavsiye etmiş. Fakat, Rusya’da bazı bölgesel yönetimler belirli iş kolunda çalışanlar için veya belirli yerlere girebilmek için aşı zorunluluğu getirmiş. Bunlar arasında hükümet binaları, marketler, okullar veya lokantalar gibi mekanlarda çalışanlar bulunuyor. Üstelik, aşı olmayı reddedenlerin ücretsiz izne çıkarılması da söz konusu. Putin ise bölgesel yönetimlerin aldığı zorunlu aşı kararlarını göstererek ulusal bir kapanmaya gerek olmadığını belirtmiş. Bu durumda, bölgesel otoritelerce alınmış aşı zorunluluğu kararı kaldırılmıyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter kullanıcısı tarafından yapılan bir paylaşımda; Brezilya’da aşı karşıtı miting yapıldığı, Romanya’da aşıların yasaklandığı ve Rusya’da Putin’in zorla aşı yaptırılmasına karşı çıktığı iddia edilmişti. Brezilya’da düzenlenen miting aşı karşıtlığı için değil, Bolsonaro’ya destek mitingi olarak düzenlendi. Üstelik Brezilya’da aşıya destek çok yüksek. Romanya’da aşılar yasaklanmadı, ihtiyaç fazlası aşılar satıldı ve bazı aşı merkezleri kapatıldı. Rusya’da ise Putin, ülke çapında zorunlu aşılamaya karşı çıkıyor fakat bölgesel otoritelerin aldığı aşı zorunluluğu kararlarını kaldırmıyor.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, Brezilya, Romanya ve Rusya’da aşılara karşı bazı girişimler olduğu iddiası yanlış.