İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 11 Ekim 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Pfizer yetkilisinin Covid-19 aşılarının itiraf ettiği iddia edildi

İddia sosyal medyada birçok kez paylaşıldı. 

İddia Nasıl Yayıldı?

Sosyal medyada geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamento üyesi Rob Ross’un Pfizer yetkilisine aşıların piyasaya sürülmeden önce test edilip edilmediğini sormasıyla aşıların güvenilirliğine yönelik birçok iddia ortaya atıldı. 
11 Ekim 2022 tarihinde Hollandalı siyasetçi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos, Twitter üzerinden bir video paylaştı. Video başlangıcında Roos, Hollanda Sağlık Bakanı’nın “Sadece kendiniz için değil, başkaları için de aşı oluyorsunuz” sözünü alıntılıyor. Yani, Roos aşının virüsün bulaşmasını azalttığı iddiasını sorguluyor. Devamında oturum sırasında Hollandalı siyasetçi ve Avrupa Parlamento üyesi Rob Roos, Pfizer yetkililerine şu soruyu yöneltiyor: 
“Pfizer, Covid-19 aşısı piyasaya sürülmeden önce virüsün bulaşmasını durdurma konusunda test edildi mi? Edilmediyse, lütfen açıkça söyleyin. Edildiyse, verileri bu komite ile paylaşmaya hazır mısınız? 
Pfizer yetkilisi Janine Small, Roos’un soruna cevap olarak hızlı hareket etmeleri gerektiği için aşının virüs bulaşına dair etkisinin test edilmediğini söylemiş. Rob Roos bu konuşmayı ayrıca Twitter hesabından da paylaştı. Roos’un videosu 13 milyondan fazla görüntülenme ve 250 binden fazla beğeni aldı.
İddiayı incelemek için ilk olarak konuşmanın devamı izlenmesi gerekiyor. Pfizer yetkilisi Janine Small, videonun devamında şunları söylüyor: 
“Sorunuza gelirsek, piyasaya sürmeden önce aşının virüs bulaşını durduracağını biliyor muyduk? Hayır. Bildiğiniz gibi piyasada neler olup bittiğini gerçekten anlamak için bilimin hızında hareket etmek zorundaydık ve bu açıdan her şeyi riske atarak yapmak zorundaydık. Bence Dr. Bourla burada olmasa bile kendisi size dönüp, ‘Biz yapmasaydık kim yapacaktı?’ derdi. Dr. Bourla dünyada neler olup bittiğinin fark etti ve Pfizer'in kendi kendini finanse ettiği parasıyla riske atarak aşı üretimine iki milyar dolar harcadık. 
Her şeyden önce, pandemiye yardımcı olabilecek bir konumda olduğumuzdan emin olmak için araştırma, geliştirme ve üretme konusunda risk aldık. Imperial Collage'ın yakın tarihli bir makalesinde, aşıların piyasaya sürüldüğü ilk yılda dört milyon insanı kurtardığımızı belirtildiği için iyi hissediyorum. Dolayısıyla bu bakış açısından, dünyanın her yerinden insanlara aşı ve ağız yoluyla tedavi konusunda yardım edebildiğimizden emin olmak için dünyanın bize ihtiyacı olduğunda orada olduğumuzu hissediyorum. Bizim gibi şirketler bu aşıyı geliştireceğimizden emin olmak için risk almasalar, klinik araştırmalar ve geliştirmeler yapmasalardı, şu anda dünyada nasıl bir durumda olacağımızı hayal etmek bile istemiyorum. Hayal kırıklığınızı gerçekten anlıyorum ama umarım bir noktada, aşıları bu kadar hızlı geliştirmek için ilaçların neler yaptığımızı takdir edersiniz.”
Konuşmanın devamında ise Janine Small aşı satışı ve diğer konular hakkında konuşmaya devam ediyor. 

Pfizer Yetkilisi Aşının Test Edilmediğini İtiraf Etti mi?  

Konuşmadaki sorudan ve metinden anlaşıldığı üzere burada asıl tartışılan konu aşının virüsün yayılmasını durdurup durdurmadığı. Roos, Pfizer’ı aşının virüsü bulaştırıp bulaştırmadığına yönelik test yapılmadan aşıların kullanıma sunulduğuna eleştiri getiriyor. Yani direkt olarak aşının güvenilirliğine yönelik bir sorun bulunmuyor. Pfizer yetkilisi ise bunun test edilmediğini belirtiyor. 
Halihazırda aşılar kullanıma ilk olarak virüsün hastaneye yatma ve ölüm oranını azaltma amaçlı sunulmuştu. Virüsün yayılması tamamen durmasa da aşılanmış kişiler aşılanmamış kişilere göre hastalığı çok daha ağır geçiriyordu ve aşı buna çare olarak sunuldu. Dolaylı olarak ise bu sayede virüsün daha yavaş yayıldığı tespit edildi. Fakat aşılanma sürecinin en başından beri aşı firmaları virüsün yayılması tamamen durduyor gibi bir açıklama yapmadılar. 
Buna ek olarak videoda herhangi bir itiraf bulunmuyor çünkü aşılar acil kullanım onayıyla ilk kullanıma sunulduğunda virüsün bulaşmasına engel olduğuna yönelik bir kanıt olduğu belirtilmiyordu. Devamındaki çalışmalarla aşıların ölüm oranını azaltmasının yanında virüsü bulaştırma hızının azalttığı belirtildi. 

Aşı üzerinde daha fazla çalışma yapıldıkça sonuçlar daha iyi gözlemlenmeye başladı. Aşının hangi varyantlara karşı ne kadar koruma sağladığı, ölüm ve hastaneye yatma gibi oranlarda ne kadar farklı değişiklikler görüldüğü ve doz/koruyuculuk oranı gibi çalışmalar da ortaya konuldu. Güncel bulgulara göre Pfizer’in Covid-19 aşısı virüse karşı yüzde 91,3’lük bir koruma sağlıyor. 

Aşılar acil kullanıma sunulmadan dahi dünyadaki güvenilir sağlık otoriteleri tarafından birçok kez test edildi ve sonuçlar paylaşıldı. Acil kullanıma sunulmasının ardından belli bir süre sonra ise özellikle Pfizer dahil birçok aşı, Covid-19’a karşı büyük yan etkiler göstermeden etkili bir koruma sağladı. 
Doğrulama kuruluşlarından Teyit ve Malumatfuruş da iddiayı incelemiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından yapılan paylaşımda Covid-19 aşılarının test edilmediğini iddia etmişti. İddia incelendiğinde ise Pfizer yetkilisi aşının değil, bulaş oranının test edilmeden kullanıma sunulduğunu belirtmiş. Fakat aşılar ilk kullanıma sokulduğunda hali hazırda virüs bulaşını engellemek için değil ölüm ve hastaneye yatış oranını azaltmak için kullanılıyordu. Buna ek olarak Covid-19 aşıları ulusal ve uluslararası birçok kurum tarafından test edildi ve onaylandı. 

Sonuç olarak;

Pfizer yetkilisinin Covid-19 aşılarının test edilmeden piyasaya sürüldüğünü itiraf ettiği iddiası yanlış.