Bir Twitter sayfası tarafından 25 Ağustos 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda mutasyona uğrayan virüslerin aşısının olamayacağı iddia edildi. İddianın geçtiği paylaşım şu şekilde:
Önce virüs ve aşı çeşitlerini anlatsanız insanlara. Jenner mezarında ters döndü. El insaf. Elma ile armutu karıştırmayın. Covid 19 corona grip ailesinden gelen mutasyona uğrayan bir virüstür. Ve mutasyona uğrayan bir virüsün aşısı olmaz, olamazzzzz.

Virüslerin Mutasyona Uğraması Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan bilgiye göre bir virüs kendisinin kopyasını ürettiğinde bazen ufak değişikliklere uğrayabiliyor. Bu değişikliklere mutasyon adı veriliyor. Eğer bir virüs bir veya daha fazla mutasyona sahip ise bunlara da varyant adı veriliyor. Bu açıdan, bir virüsün zaman içinde evrim geçirmesi doğal bir süreç olarak değerlendiriliyor.

Virüslerin zamanla evrim geçirmesi her zaman olumsuz bir anlam taşımayabiliyor ve bu evrimden virüsün kendisi de zarar görebiliyor. Çoğu zaman da bu evrimsel süreçler virüsün etkisinde çok ciddi değişikliklere yol açmıyor. Fakat Covid-19’un Delta varyantında görüldüğü üzere, kimi zaman da virüsün etkilerinde değişikliklere yol açabiliyor.
Aşılar Mutasyon Geçirmiş Virüslere Karşı Etkisiz Mi?
Bugün itibariyle Covid-19 virüsünün Delta varyantı hâkim tür olarak değerlendiriliyor. Örneğin, 25 Ağustos 2021 tarihi itibariyle Türkiye’de toplam 36,899 Delta varyantı vakası görülmüş. Nitekim, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 29 Haziran 2021 tarihinde yaptığı açıklamasına göre, Türkiye’de o tarih itibariyle 224 Delta varyantı tespit edilmiş.
Delta varyantının en korkutucu tarafı ise bulaşma hızı ve hastalığı geçirme şiddeti. CDC tarafından sağlanan bilgiye göre Delta varyantı iki kat daha bulaşıcı ve hastaneye yatışta diğer varyantlara göre daha etkili oluyor.

Delta varyantının etkisine rağmen, özellikle mRNA aşılarının bu varyanta karşı da etkili olduğu bilimsel olarak tespit edilmiş durumda. Nature’de paylaşılan bilgiye göre, Pfizer/BionTech aşısının Delta varyantına karşı iki doz vurulduktan 14 gün sonra %92, 30 gün sonra %90, 60 gün sonra %85 ve 90 gün sonra %78 etkili olduğu tespit edilmiş.

Fakat Public Health England tarafından paylaşılan bilgiye göre, Delta varyantına karşı Pfizer/BionTech aşısı hastaneye yatışlar açısından iki dozun ardından %96 etkili olarak ölçülmüş. Bu açıdan, aşının etkisinin hastalığın bulaşması bağlamında belli bir zaman sonunda etkisini yitirdiği fakat hastaneye yatışları önlemede hâlâ etkili olduğu görülüyor.

Nitekim, CDC tarafından sağlanan bilgiye göre, Delta varyantının bulaşıcılığı devam etse de tam olarak aşılanmış kişilerin hastalığı geçirme oranı ve şiddeti aşı olmamışlara göre oldukça düşük seyrediyor.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından 25 Ağustos 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda mutasyona uğrayan virüslerin aşısının olamayacağı iddia edilmişti. Fakat, hem bilimsel çalışmalar hem de resmi kuruluşlar tarafından sağlanan verilere göre, özellikle mRNA aşılarının varyantlara karşı da etkili olduğu tespit edilmiş.

Sonuç olarak;

Mutasyona uğrayan virüsün aşısı olamayacağı iddiası yanlış.