İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 9 Haziran 2024’te yapılan bir paylaşımda Kablo TV’nin Habertürk’te yayınlanan programla ilgili reyting açıklaması yaptığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Habertürk’te yayınlanan programın reytingi konusunda açıklaması bulunmayan Kablo TV’nin başka bir kanalın reytingini açıklama yetkisi bulunmuyor. 
→ Türkiye’de reyting açıklaması yapması için Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından tek yetkilendirilen kurum Türkiye İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi’dir.
→ RTÜK tarafından yetkilendirilen TİAK’a yarı zamanlı abone olan Habertürk için günlük reyting raporları kamuoyuyla paylaşılmıyor.
Kablo TV reyting açıklaması yapmadı
Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım ile Ali Koç’un aday olduğu başkanlık seçimi 9 Haziran Pazar günü sonuçlandı ve Ali Koç tekrar başkan seçildi. İki aday arasında seçim süreci boyunca yaşanan tartışmalar ise cumartesi günü yapılan kongrede zirveye ulaştı. Şükrü Saracoğlu Stadyumunda gerçekleşen kongrede konuşma yapmak isteyen Aziz Yıldırım’a izin verilmeyince, Fenerbahçe’nin eski başkanı stadyumu terk etti. Daha önce de Aziz Yıldırım ile bir televizyon kanalında yüz yüze tartışmak istediğini belirten Ali Koç, bu isteğini yineledi. Günün ilerleyen saatlerinde ise Aziz Yıldırım bu isteği kabul ettiğini açıkladı. İki başkan adayı da bir son dakika yayınıyla cumartesi gecesi Habertürk ekranlarında yerini aldı. Söz konusu iddia da haftalardır yüz yüze gelmesi istenen ikilinin yayına çıktığı bu programla alakalı. İddiaya göre bu yayın %78’lik izlenme oranına ulaşmış ve tarihe geçmiş. Bu izlenme oranının dayandırıldığı kaynak ise Kablo TV.
Kablo TV’nin hem sosyal medya hesaplarına hem de sitesindeki duyuru bölümüne bakıldığı zaman böyle bir açıklama yapılmadığı görülüyor.
8 Haziran günü yayınlanan programın reyting sonuçlarını öğrenebilmek için Türkiye televizyon sisteminde reyting sonuçlarını ölçen firma ile ilgili arama motorlarında araştırma yapıldığında 17 Ekim 2012’de Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle Radyo Televizyon Üst Kurulu’na reyting ölçümü yapacak firmayı seçme ve denetleme yetkisi verildiği görülüyor. RTÜK’ün internet sitesinde televizyonlarda reyitng ölçümü için Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi isimli kuruluşa yetki verildiği anlaşılıyor.
TİAK’ın hakkında bilgi almak için internet sitelerine girildiği zaman 4 gruptan oluşan hissedarlarının bulunduğu görülüyor. Ayrıca,  kuruluşun reklamverenler, reklamcılar ve kanal temsilcilerinden oluşan bir yönetim kurulu da var. 

Sıkça Sorulan Sorular kısmına bakıldığında hissedarlar arasında C grubunda bulunan kanalların tam zamanlı, D grubunda bulunan kanalların ise yarı zamanlı raporlandığı ifade ediliyor. TİAK’ın sitesinde tam zamanlı raporlanan ve yarı zamanlı raporlanan kanallarla alakalı detaylı bir listeye ulaşmak mümkün.

Listeye bakıldığı zaman Türksat’ın alt şirketi Kablo TV’nin aboneler arasında yer almadığı fark ediliyor.
Tam zamanlı ve yarı zamanlı raporlama hakkında bilgi bulabilmek için sitedeki Sıkça Sorulan Sorular bölümüne bakıldığı zaman, ‘Tam zamanlı raporlama  kavramı ölçümlenen kanallar için dakika bazlı raporlama yapmayı ifade ederken, Yarı zamanlı raporlama bu kanallar için 15’er dakikalık raporlamayı ifade etmektedir.’ ibaresinin yer aldığı görülüyor.
TİAK, SSS bölümünde söz konusu reyting raporlarının kiminle paylaşılacağına dair bilgilere de yer vermiş;
“Televizyon İzleyici Ölçümü verileri sadece abonelerle paylaşılan gizliliği sözleşmelerle korunan ticari bir veridir. Bir gün önceye ait veriler takip eden gün içinde abonelerle paylaşılmaktadır. Ayrıca aboneler raporlama aracı olan Instar Analytics’i kullanarak, Tam Zamanlı Raporlanan kanallar için Panel Raporlama Değişkenleri bazında, istedikleri zaman dilimi, hedef kitleler (demografik değişkenler), kanal ve programlar bazında rapor çekebilirler. Yarı zamanlı raporlanan kanallar için, sadece ‘başlangıç ve bitiş saatleriyle program verisi’ ve ‘süre ve adet değişkenleriyle reklam verisi’ çekilebilmektedir.
Yarı zamanlı raporlanan kanallara ait bir gün öncenin izleme verileri (15 dakikalık dilimler halinde), TİAK tarafından belirlenmiş olan hedef kitle ve zaman dilimlerine ait değişkenler bazında, tüm abonelerle paylaşılmaktadır. 

Ölçüm sonuçlarından faydalanmak üzere sadece Türkiye’de faaliyet gösteren Medya Planlama Ajansları ve Televizyon Kanalları sisteme abone olabilmektedir.”
Buna göre, TİAK abonesi olmayan Kablo TV’nin verileri paylaşabilmesi mümkün değil. 
TİAK, reyting ölçümü kapsamında o gün yayınlanan programları Tüm Kişiler, AB, 20+ABC1 olmak üzere 3 grupta incelendiğini ve en çok izlenen 10 programın bir sonraki gün kamuoyuyla açıklandığını ifade ediyor ancak bu rapora yarı zamanlı kanallarda yayınlanan programlar dahil değil.  Habertürk TİAK’ın yarı zamanlı raporlamasına üye bir kanal. Bu nedenle Habertürk’te yayınlanan söz konusu programın verilerinin günlük raporlarda yer almıyor ve programın izlenme verileri TİAK tarafından kamuoyuna açıklanmıyor. 
Sitede aylık ve yıllık raporlamalar da bulunuyor. Yarı zamanlı kanalların bu raporlama sisteminde yer aldığı ifade edilirken, günlük, aylık ve yıllık raporlama dışında başka hiçbir verinin kamuoyuyla paylaşılmadığı da belirtilmiş.
8 Haziran için günlük reyting raporları ise şu şekilde: 

Özetle, Kablo TV’nin Habertürk’te yayınlanan program ile ilgili reyting açıklaması yaptığı iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Kablo TV’nin Habertürk’te yayınlanan program ile ilgili reyting açıklaması yaptığı iddiası yanlış.