Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Facebook kullanıcısı tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Japonya'nın otoparkların çatılarında çim ve çiçeklerle dolu yeşil alanlar oluşturarak arılara yeni polenleme ve petek yapma alanları sağladığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Japonya’da benzer girişimler bulunmasına rağmen iddiada yer alan görsel Japonya’dan değil.
Görüntüler, Çin’in Nanning Şehri Wuming Bölgesi'nde bulunan Xingwu Binası'nın otoparkından alınmış.
Görsel Japonya’dan Değil, Çin’den
Yanlış bilgi, özellikle popüler sosyal medya platformlarında hızla yayılabilen ve bir ülkeye veya kültüre atfedilen imgelerle kolayca güçlendirilebiliyor. Japonya’nın doğaya saygısı ve yeşil alan projeleriyle tanınan bir ülke olması, sosyal medyada yer alan bir görselin Japonya’dan olduğu kanaatini güçlendirmiş gibi görünüyor. 
Öncelikle paylaşımda yer alan görüntü, Google Lens üzerinden tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında 14 Şubat 2024 tarihli bir Facebook gönderisiyle karşılaşılıyor. Paylaşımda yer alan video, görüntülerin Çin’den olduğunu gösteriyor. Videoyu paylaşan hesap Creapills adında bir medya platformu. Creapills, yaratıcılık, reklam kampanyaları, inovasyon projeleri ve sanat alanında içerikler sunan ve Fransızca yayın yapan bir oluşum. Creapills’in videoyu paylaşırken düştüğü not şöyle: Parking fleuri dans la ville de Nanning en Chine. Bu açıklama, “Çin'in Nanning şehrinde çiçekli otopark” şeklinde Türkçe’ye çevrilebilir. 
Google arama motoru üzerinden bu açıklamanın İngilizcesi aratıldığında konuyla ilgili çeşitli videolara ulaşmak mümkün. Arama Çince dilinde yapılmak üzere daraltıldığında ise şu video ile karşılaşılıyor:

26 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan videonun Çince açıklamasının çevirisi şöyle: 
Son zamanlarda, kuzeydeki bazı şehirler ve Guangxi hala buz ve karla kaplıyken, Nanning Şehri, Wuming Bölgesi'ndeki Xingwu Binası'nın otoparkı çiçek açıyordu. Otopark çiçeklerle doluydu. Burası vatandaşlar tarafından "en güzel otopark" olarak adlandırılıyor.
Çin’in en popüler harita uygulaması olan Baidu Maps üzerinden de bu otoparkı görmek mümkün. Böylece görüntülerin Çin’den olduğu kesinleşmiş oluyor.
İddiada yer alan görsel Japonya’dan olmamasına rağmen Japonya’da da benzer girişimler bulunuyor. Örneğin Tokyo'da yer alan Miyashita Park 1960’larda bir alışveriş merkezinin çatısında kurulmuş. Japonya'da yeşil alanlar şehirlerde sınırlı olmasına rağmen Tokyo gibi büyük kentlerde yeşil çatı bahçeleri ve topluluk çiftlikleri gibi yenilikçi çözümlerle bu sorunun üstesinden gelinmeye çalışılıyor. Örneğin, Tokyo'da kamu binalarının çatılarına yeşil alan eklenmesi zorunlu ve her yıl yaklaşık 50.000 metrekare yeni yeşil alan yaratılıyor. Japonya’nın kırsal alanlarında ise yeşil alan oranı çok daha yüksek. Ancak 2024 yılında Japonya'da otoparklara yerleştirilen bahçelerle ilgili herhangi bir resmi duyuruya rastlanmıyor. 

Miyashita Park

Son olarak iddia daha önce, International Fact-Checking Network (IFCN) imzacısı olan AFP Fact Check tarafından da daha önce ele alınmış.

Sonuç olarak;

Japonya'nın otoparkların çatılarında çim ve çiçeklerle dolu yeşil alanlar oluşturarak arılara yeni polenleme ve petek yapma alanları sağladığı iddiası yanlış.