İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 2 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Ivermectin ilacının Omicron varyantına karşı etkili olduğu iddia edildi.

Omicron Varyantı

B.1.1.529 varyantı, ilk olarak Güney Afrika’da 9 Kasım 2021 tarihinde alınan bir örnekte saptandı ve 24 Kasım 2021 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildi. 26 Kasım 2021 tarihinde ise Dünya Sağlık Örgütü B.1.1.529 varyantına “Omicron” adını verirken, “Kaygı Duyulan Varyant (Variants of Concern)” olarak tanımladı. Kaygı Duyulan Varyantlar belirlenirken; bulaşıcılığın artması veya zararlı değişiklik, hastalık seyrindeki zarar verici değişiklik, patojenin hastalığa sebep olma yeteneğinde artış, hastalık semptomlarında değişim yaşanması ve mevcut önlem ve tedavi yöntemlerinin etkinliklerinde azalma görülmesi gibi kriterler dikkate alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün “Kaygı Duyulan Varyantlar” izleme listesine Alpha, Beta, Gamma ve Delta’dan sonra Omicron varyantı da eklendi.

İddia Nasıl Yayıldı?

İddia ilk olarak 31 Ocak 2022 tarihinde Reuters’in manşetinde “Japon Kowa, Ivermectin’in faz 3 denemesinde Omicron’a karşı etkili olduğunu söylüyor.” ifadelerinin yer almasıyla ortaya çıktı. Reuters daha sonra “Japon şirketi ivermectinin COVID’e karşı antiviral etki gösterdiğini söylüyor” olarak manşetini düzeltti. 

İvermectin Omicron'a Karşı Etkili mi?

Japon şirketi Kowa yaptığı basın açıklamasında, “SARS-CoV-2 enfeksiyonunun tedavisi için faz 3 denemede kullanılan araştırma ilacı Ivermectin’in virüse karşı aynı antiviral etkiye sahip olduğunu doğruladı. Kitasato Üniversitesi ile ortak yürütülen klinik olmayan çalışmaya Alpha, Beta, Gamma, Delta ve Omicron gibi varyantlar da dahil edildi” ifadelerine yer verdi. Şirketin sözcüsü, klinik olmayan ifadesinin insanlar üzerinden denenmediği, test tüplerinde denendiği anlamına geldiğini vurguladı. 

Ivermectin ilacının COVID-19 enfeksiyonuna karşı etkili olduğu iddiaları sıklıkla sosyal medyada paylaşılıyor. Ivermectin etken maddesi içeren ilaçlar genellikle hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılırken, insanlarda da parazit kaynaklı bitlenme ve Rosacea gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Öte yandan, uluslararası sağlık otoriteleri COVID-19’u önlemek ya da tedavi etmek amacıyla ivermectin etken maddesinin kullanımını onaylamadığını açıkladı. Geniş çevrelerce, ivermectin ilacının COVID-19 tedavisinde kullanılmamasına ilişkin tıbbi fikir birliği bulunuyor. 
İddia daha önce AFP ve Boomlive tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Ivermectin ilacının Omicron varyantına karşı etkili olduğu iddia edilmişti. İddia ilk olarak Reuters tarafından 31 Ocak 2022 tarihinde paylaşılan haberin manşetinde “Ivermectin faz 3 çalışmalarında Omicron’a karşı etkili” ifadelerine yer verilmesiyle ortaya çıktı. Reuters kısa bir süre sonra “Japon şirket, Ivermectin’in COVID’e karşı antiviral etki gösterdiğini söylüyor” ifadesini kullanarak manşeti güncelledi. Japon şirket Kowa’nın yaptığı açıklamada klinik olmayan çalışmalarda ivermectin etken maddesinin antiviral etki gösterdiğini söyledi. Etken maddeyle ilgili testler henüz insanlar üzerinde uygulanmadı. Uluslararası sağlık otoriteleri ve tıp camiasında ivermectin etken maddesinin Covid-19 tedavisinde kullanılmaması konusunda bir görüş birliği de bulunuyor. 

Sonuç olarak;

İvermectin ilacının Omicron varyantına karşı etkili olduğu iddiası yanlış.