İddia şöyle;

Bir Twitter hesabından 1 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 7 aylık bir çalışma yayınladığı ve bu çalışmaya göre Cumhuriyet, BirGün, Halk TV, TELE 1, Gazete Duvar ile İsmail Saymaz ve Fatih Altaylı’nın en çok manipülasyon ve yalan haber üreten kurum ve kişiler olduklarının ortaya çıktığı iddia edildi.

İletişim Başkanlığı 7 Aylık Bir Bülten Yayınladı mı?

24 Temmuz 2018 tarih ve 30488 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 14 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan ve çalışmaya başlayan İletişim Başkanlığı’nın internet sitesinde dezenformasyon bültenleri yayımlanmakta. Bültenler ilk olarak 2022 yılının Ekim ayının başında haftalık olarak yayımlanmaya başladı. 13 Şubat 2023 tarihinden itibaren ise dezenformasyon bültenlerinde iki günlük dönemlerde sosyal medyada önce çıkan dezenformasyonlara yer verilmekte.
İletişim Başkanlığı’nın internet sitesine bakıldığında, “2023 Kahramanmaraş Depremleri” olarak tarihe geçen ve Türkiye’nin pek çok ilini etkileyen depremin ilk haftasına tekabül eden 6-11 Şubat 2023 tarihleri arasında dezenformasyon bültenlerinin günlük olarak yayınlandığı görülmekte. Dezenformasyon bültenlerinin tümünü görmek için sitede aşağıya doğru inildiğinde, Dezenformasyon Yasası’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren olan tüm bültenlere ulaşılmakta. Twitter paylaşımındaki iddianın aksine, İletişim Başkanlığı’nın şimdilik 7 aylık geriye dönük bir bülteni bulunmuyor. 
İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Bültenleri arasındaki en güncel bültenin 6 Şubat 2023 ile 7 Nisan 2023 arasındaki iki aylık süreyi kapsayan 641 sayfalık Deprem Bülteni olduğu dikkat çekiyor.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Bültenlerinin İçeriği

İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyon bültenlerinde hangi kişi ve kurumların daha fazla yalan haber ürettiğine ilişkin bilgi veya istatistiğe yer verilmiyor ve bu bültenlerde, internette yayılan kimi paylaşımlardaki yanlışlara yönelik düzeltmeler yer alıyor. Bültenlerde özellikle Aralık 2022’den sonra incelenecek iddialar ele alınırken iddia kaynaklarının genellikle açık bir şekilde verilmediği de görülmekte. Örneğin, 5-11 Aralık tarihleri arasında paylaşılan iddiaların incelendiği bültende, bir iddia incelemesinde doğrudan iddiayı paylaşan herhangi bir kişinin veya kurumun adı verilmemiş, iddiayı paylaşan sosyal medya hesaplarının kullanıcı isimleri gizlenmiş ve ilgili iddianın haber sitelerinde yayımlanmasına ilişkin “Bazı basın yayın organlarında yer alan” ifadesi kullanılmış.

İletişim Başkanlığı’nın 6 Şubat 2023 ile 7 Nisan 2023 arasındaki iki aylık süreyi kapsayan 641 sayfalık Deprem Bülteni’nde metin araması yaptığımızda, belgede karşımıza BirGün gazetesi veya İsmail Saymaz’ın adı dahi çıkmıyor. Belgede sadece iddiada ismi geçen kimi kurum ve kuruluşların geçtiği kimi dezenformasyon paylaşımlarına rastlayabiliyoruz. Örneğin bültenin 280. sayfasında “RTÜK Eleştirel Yayın Yaptığı İçin FOX TV, Tele1 ve Halk TV’ye Ceza Kesti” iddiası ele alınmış.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 1 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 7 aylık bir çalışma yayınladığı ve bu çalışmaya göre Cumhuriyet, BirGün, Halk TV, TELE 1, Gazete Duvar ile İsmail Saymaz ve Fatih Altaylı’nın en çok manipülasyon ve yalan haber üreten kurum ve kişiler olduklarının ortaya çıktığı iddia edilmişti. İletişim Başkanlığı’nın 7 aylık bir Dezenformasyon Bülteni veya en fazla dezenformasyon üreten kişi veya kurumları gösteren herhangi bir istatistiği bulunmuyor. Bültenler incelendiğinde de ele alınan iddiaları paylaşan kişi veya kuruluşların isminin genellikle gizli tutulduğu görülmekte. Dolayısıyla konuya ilişkin sağlıklı bir istatistiğin İletişim Başkanlığı’nın dışında bir kişi veya kurum tarafından üretilmiş olması da mümkün değil.

Sonuç olarak;

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının 7 aylık bir dezenformasyon bülteni yayımladığı ve en çok yalan haber üreten kişi ve kurumları açıkladığı iddiası yanlış.