İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 24 Haziran 2022 tarihinde paylaşılan videonun tarikat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenazesini gösterdiği iddia edildi.

Video Bir TikTok Hesabı Tarafından 3 Mayıs 2022’de Paylaşılmış

Türkiye’de aktif ve çok tanınan tarikatlardan biri olan İsmailağa tarikatının lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 23 Haziran 2022’de öldü. Sosyal medyada ölüme dair paylaşımlar büyük bir yer kaplarken Fatih Camii’nde oldukça kalabalık bir cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok hükümet yetkilisi de katıldı. 
Sosyal medyada cemaat liderinin ölümüne ve cenazesine dair paylaşımlar arasında bu iddianın konusu video da büyük bir yer kapladı. Video dikkatle incelendiğinde çevresel yapının İstanbul’a ve Fatih Camii bölgesine benzemediğini gözlemlemek mümkün.
TikTok aracılığıyla yayılan video üzerinde paylaşımı yapan şahsın kullanıcı adı sağ alt tarafta gözüküyor. Söz konusu kişi bu videoyu 3 Mayıs 2022’de, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ölümünden bir ay önce paylaşmış. Tersine görsel arama motorları yardımıyla söz konusu videonun Mısır’da çekilen bir bayram namazı görüntüsü olduğunu anlamak mümkün.

Malaysian Insight’ın dünyadan bayram görüntülerini derlediği haberinde, Kahire’de bulunan ve görüntülerin çekildiği El-Sıddık Camii’ne ait bayram namazı fotoğraflarında çevrede bulunan yapıların ele alınan görüntülerdekiler ile karşılaştırılması, görüntülerin Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenazesine ait olmadığına dair bir diğer kanıt.

İddia YANLIŞ

Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan videonun tarikat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenazesinden görüntüler olduğu iddia edilmişti. İddialarda kullanılan video, bir TikTok hesabı tarafından 3 Mayıs 2022’de, Ustaosmanoğlu’nun ölümünden bir ay önce paylaşılmış. Ustaosmanoğlu’nun cenazesi, Fatih Camii’nden kaldırılırken, söz konusu video Mısır El-Sıddık Camii’nde bir bayram namazını gösteriyor. Kalabalık bir grupla Mısır’da gerçekleştirilen namaza dair basına yansıyan haberlere ulaşmak ve kanıt kaynaklarını genişletmek mümkün.

Sonuç olarak;

Görüntülerin tarikat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenazesini gösterdiği iddiası yanlış.