İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 7 Ekim 2017 tarihinde yapılan paylaşımda görselde yer alan kız çocuğunun nükleer patlamayı görmüş olduğu iddia edildi.

İddia son beş yıldır paylaşımda ve son aylarda farklı sosyal medya hesapları tarafından da tekrar paylaşılmaya başlanmış. 

Hiroşima ve Nagasaki’ye Atılan Atom Bombaları

II. Dünya Savaşı’nda 6 Ağustos 1945’te ABD, dünyada saldırı amaçlı kullanılan ilk nükleer bomba olan “Little Boy” adlı bombayı Japonya’nın Hiroşima kentine attı. Enola Gay adlı bombardıman uçağından atılan, 18 bin ton TNT patlayıcıya eşit olan bomba, yerden 550 metre yükseklikte patlatıldı. Hiroşima’ya atılan uranyum bombası, aylar içinde 140 binden fazla insanın ölümüne neden olurken, sonrasında da çok daha fazla kişi radyasyona bağlı hastalıklardan hayatını kaybetti.
Hiroşima’dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945’te Japonya’nın Nagasaki şehrine ikinci nükleer bombayı atıldı. Fat Man (şişman adam) isimli plütonyum bombası, 1945 sonuna kadar yaklaşık 74 bin insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Fotoğraf Ne Zaman Çekildi?

Görsel, arama motorunda tersine aratıldığında birkaç müzayedenin internet sitesinde yer aldığı görülüyor. İsveçli Christer Strömholm isimli kişiye ait olan fotoğraflar “The Blind GİRL- Hiroshima 1963” açıklamasıyla paylaşılmış. 

ABD tarafından Hiroşima’ya düzenlenen atom bombası saldırısı 1945 yılında gerçekleşmişti. Yani iddiada yer alan fotoğraf Hiroşima nükleer patlamasından yaklaşık 18 yıl sonra çekilmiş. Görseldeki kız 1945 yılında bir yaşında olsa bile 1963’te 18-19 yaşında olması gerekirdi. Ancak görselde ki kızın 18 yaşından çok daha küçük olduğu net bir şekilde görülüyor. Fotoğrafın başlığındaki kız vurgusu da yaşının küçük olduğunu gösteriyor.
Strömholm’un 1961-1963 yılları arasında Japonya’da çektiği fotoğrafların çoğunda çocuklar yer alıyor. Bu çocukların çoğunda patlama sonrası görülen radyasyon kaynaklı sorunlar görülebiliyor.  

Fotoğrafta yer alan kızın da patlama sonrası görülen semptomlardan dolayı görme engelli olması yüksek ihtimal.
İddia daha önce Snopes ve Factly tarafından da incelenmişti. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda görselde yer alan kız çocuğunun nükleer patlamayı görmüş olduğu iddia edilmişti. Söz konusu fotoğraf 1963 yılında İsveçli fotoğrafçı Christer Strömholm tarafından çekilmiş. Hiroşima nükleer atom bombası patlaması ise 1945 yılında meydana gelmişti. Fotoğrafta yer alan kız çocuğu 1945 yılında bir yaşında olsa bile 1963 yılında 18’li yaşlarında olması gerekirdi. Ancak fotoğraftan kız çocuğunun 18 yaşından daha küçük olduğu açıkça görülüyor. 

Sonuç olarak;

Görselin nükleer patlamayı görmüş kız çocuğunu gösterdiği iddiası yanlış.