İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 11 Mayıs 2023 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Japonya Sağlık Bakanı’nı gösterdiği iddia edildi

Söz konusu iddia birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.

Fotoğraftaki Kadın Yapay Zeka ile Oluşturulmuş 

Fotoğraftaki kişinin Japonya Sağlık Bakanı olduğunu tespit etmek için güvenilir kaynaklardan Japonya’nın mevcut sağlık bakanın fotoğraflarına erişmek yeterli. Kısa bir araştırma sonucunda Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı’nın Katsunobu Katō olduğu bulunabiliyor. Katō bu görevi Shigeyuki Goto’dan Ağustos 2022’den devralmış. 

KATO Katsunobu 

Fotoğraftaki kadının kim olduğunu araştırmak için tersine görsel arama yöntemi kullanıldığında 26 Nisan 2023 tarihli Japonca bir paylaşıma ulaşılıyor.

Bu paylaşımı yapan @AIkawa_AIko_jp2 kullanıcı isimli Twitter hesabı biosunda yapay zeka kullanarak görseller oluşturduğunu yazmış. Hesabın diğer gönderileri de yapay zekayla üretilmiş özellikle erotizm içerikli görseller içeriyor. Yani, fotoğraf Japonya Sağlık Bakanı’nı göstermediği gibi tamamıyla yapay zeka destekli programlarla oluşturulmuş. 

Yapay Zekayla Üretilmiş Görseller Dezenformasyona Sebep Olabilir

Dezenformasyon amaçlı yapay zekayla üretilen görsellerin yaygınlaşması, internet kullanıcılarının doğruluk ve güvenilirlik konusunda daha fazla dikkatli olmalarını gerektiriyor. Yapay zekayla üretilen görsellerin kaynağını araştırmak ve güvenilir kaynaklardan doğrulamasını yapmak dezenformasyonun önlenmesi açısından kritik öneme sahip. Bunun yanında tersten görsel arama gibi bazı araçlar da paylaşılan yanıltıcı görsellerin benzerlerini bulmakta fayda sağlar. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 11 Mayıs 2023 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Japonya Sağlık Bakanı’nı gösterdiği iddia edilmişti. Kısa bir araştırmadan sonra Japonya’nın Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı’nın Katsunobu Katō olduğu bulunabiliyor ve Katō bir erkek. Fotoğraf tersten arama yöntemiyle araştırıldığında ise yapay zekayla oluşturulmuş görsel paylaşımı yapan bir Twitter hesabına ulaşılıyor. Yani, iddiadaki fotoğraf da gerçek bir kişiyi göstermiyor ve yapay zeka destekli programlarla oluşturulmuş. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafların Japonya'nın Sağlık Bakanı'nı gösterdiği iddiası yanlış.