İddia şöyle;

Bir Instagram kullanıcısının 27 Kasım 2023 tarihinde yaptığı paylaşımda videonun Japonya’da saatte en az 1000 km hızla giden bir treni gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video 1000 km hızlı giden bir treni göstermiyor. Videonun sol üst bölümünde bunun bir simülasyon olduğu belirtilmiş. 
→ Videoyu yayınlayan Youtube kanalı da içeriğin başında bu videonun kurgu olduğunu belirtmiş.
→ Günümüzde en fazla hıza saatte 603 km ile Japonya’daki Maglev treni test sürüşü sırasında ulaşıldı. Yolcu taşımacılığı yapan en hızlı tren ise saatte 460 km’lik hız ile Çin’de bulunuyor.
Video Tren Simülasyonundan Alınmış 
Paylaşımdaki videoya dikkatli bakıldığında videonun sol üst köşesinde ‘Simulation’(Simülasyon) yazısı görünüyor. Videonun sağ üst köşesinde yazan ‘Fermata Studio’ kelime grubu ve videodan görsel kesitler arama motorları üzerinden araştırıldığında Fermata Studio adlı Japonya kaynaklı bir Youtube kanalına ulaşılıyor. Kanalın paylaşmış olduğu içerikler incelendiğinde iddiada bulunan videonun tam içeriğinin Fermata Studio kanalında yer aldığı görülüyor. İçeriğin ilk saniyesinde yazılı olarak verilen uyarı metninde ‘’This video is a fiction based on a speed simulation. It has no relation to real trains.’’ - ‘’Bu video hız simülasyonuna dayalı bir kurgudur. Gerçek trenlerle hiçbir ilgisi yoktur.’’ yazıyor. 

''Uyarı - Bu video hız simülasyonuna dayalı bir kurgudur. Gerçek trenlerle hiçbir ilgisi yoktur.'' 

İçeriğin açıklama bölümünde de Japonya, Kobe’deki Sannomiya bölgesinden Kyoto’ya giden güzergahta trenin saatte 1000 km’den fazla giderse yolculuğun 5 dakika süreceği, bilim ve teknoloji ile imkansız olan şeylerin deneyimlenebileceği belirtilmiş. Sonrasında videonun kurgu olduğu, Sannomiya-Kyoto yolculuğunun 52 dakika sürdüğü ve yolculuk boyunca trenin belli istasyonlarda durduğu ve azami hızının saatte 130 km olduğu aktarılmış. 
Simülasyon videoda görünenin aksine, çok yüksek hızlı trenlerin metal ray üzerinde değil manyetik ray üzerinde hareket ettiği biliniyor. Bunun yanında saatte 1000 km’den fazla hız yapabilen bir trenin G kuvvetinin, hızlanmasının ve yavaşlamasının yolcuların sağlığı ve güvenliği açısından sağlıklı olmayacağı tahmin edilebilir. Ayrıca yolculuk güzergahları üzerindeki tren istasyonları hesaba katıldığında trenin saatte 1000 km hıza ulaşması da pek mümkün değil.
Dünyanın En Hızlı Trenleri
2015 yılında, Japonya’nın Fuji Dağı çevresinde manyetik kaldırma teknolojisiyle çalışan bir tren test sürüşü sırasında saatte 603 km hıza ulaştı. Bu testin ardından Japonya, dünyanın en hızlı trenine sahip olan ülke ünvanına sahip oldu. Günümüzde aktif taşımacılık yapan trenlerin saatte 400 km’den fazla hıza ulaştığı biliniyor. Çin Maglev trenleri, aktif olarak taşımacılık yapan trenler arasında manyetik kaldırma kuvveti kullanarak ilerleyen dünyanın en hızlı treni. Şangay havalimanını şehir merkezine bağlayan hatta çalışan bu tren, saatte 460 km hıza ulaşabiliyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Japonya'da saatte 1000 km hızla giden treni gösterdiği iddiası yanlış.