İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 14 Nisan 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan görsellerin Finlandiya’da fotoğraflanan beyaz kutup ışıklarını (aurora) gösterdiği iddia edildi. 

Fotoğraf, Beyaz Kutup Işıklarını mı Gösteriyor?

İddiada yer alan görseller arama motorlarında tersten aratıldığında, fotoğrafların ilk defa 2010 yılında Rusya merkezli Yaplakal adlı internet sitesinde paylaşıldığı ortaya çıkıyor. Neversmile adlı kullanıcı fotoğrafları kendisinin çektiğini aktarmış. Fotoğrafta görülen ışıkların floresan lamba kullanarak oluşturulduğunu aktaran kullanıcı, fotoğrafta teknik olarak uzun pozlama yöntemini kullandığını belirtmiş. 
Neversmile adlı kullanıcının Yaplakal sitesine toplamda 12 fotoğraf yüklediği görülüyor. İddiada yer alan ve kutup ışıklarını en çok andıran dört fotoğrafın dışında, çekimin nasıl yapıldığını gördüğümüz iki fotoğrafa da rastlanıyor. Bu fotoğraflarda ellerinde floresan lamba tutan kişilerin siluetleri açık bir şekilde görülüyor.

Kutup Işıkları Genellikle Yeşil Renkte Oluyor

Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu doğal olarak ortaya çıkan kutup ışıkları genellikle yeşil renkte görülürken; daha az sıklıkla kırmızı, mor ve mavi renklere de sahip olabiliyor. Arama motorlarında anahtar kelimeler kullanılarak yapılan aramalarda beyaz kutup ışıklarına SpaceWeatherArchive adlı bir internet sitesinde rastlanıyor. Sitede yayımlanan makalede gözlemci Markus Varik’in beyaz kutup ışıklarına benzer kutup ışıkları fotoğrafladığı aktarılmış. Oksijen emisyonlarının yeşil, nitrojen emisyonlarının mavi veya kırmızı kutup ışıkları oluşturduğuna değinilen makalede, beyazı oluşturan herhangi bir elementin bulunmadığı belirtilerek, Varik tarafından fotoğraflananın bulutlar tarafından filtrelenmiş soluk pembe kutup ışıkları olabileceği kaydedilmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 14 Nisan 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan görsellerin Finlandiya’da fotoğraflanan beyaz kutup ışıklarını (aurora) gösterdiği iddia edilmişti. Fotoğraflar ilk olarak Rusya merkezli bir YapLakal adlı internet sitesine bir kullanıcı tarafından yüklenmiş. Kullanıcı, ışıkları floresan lamba kullanarak yarattığını ve uzun pozlama ile fotoğrafladığını aktarmış.

Sonuç olarak;

Fotoğrafların Finlandiya’da çekilen beyaz kutup ışıklarını gösterdiği iddiası yanlış.