İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 1 Kasım 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, İspanya Meteoroloji Ajansı’nın İspanya’nın kurşun dioksit, gümüş iyodür ve diatomitle spreylendiğini itiraf ettiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
Uzun zamandır dolaşımda olan iddia 2015 yılında Avrupa Parlamentosu tarafından yanlışlanmış. İspanyol Meteoroloji Ajansı’nın sözcüsü tarafından da bahsi geçen açıklamaların var olmadığı bildirilmiş.
Yapılan araştırmalarda iddianın konusu olan dört itirafçıya dair hiçbir açıklamaya rastlanmıyor.
İspanya Meteoroloji Ajansı’nın Böyle Bir Açıklaması Bulunmuyor
“Chemtrails” komplo teorisi, sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan ve çoğu sosyal medya kullanıcısının inandığı iddialardan biri. Bu teoriye göre hükümetler ya da belirli güç odakları, halkı zehirlemek, davranışlarını kontrol etmek veya iklim koşullarını manipüle etmek için uçaklar aracılığıyla atmosfere kimyasal maddeler yayıyor. Uçakların gökyüzünde bıraktığı beyaz izler ise bu teoriye kanıt olarak sunuluyor. Ancak bilimsel açıklamalar, bu iddianın temelsiz olduğunu gösteriyor. Aslında chemtrails olarak bilinen bu izler, uçakların yüksek irtifada bıraktığı ve atmosferdeki soğuk hava koşulları nedeniyle hızla donarak bulut ya da çizgi benzeri bir görünüm kazanan basit su buharından ibaret. Uçakların çıkardığı beyaz izler, çeşitli hava durumu ve nem oranına göre değişiklik gösterebiliyor. Sosyal medyada chemtrails ile ilgili pek çok farklı iddia bulunuyor.
Bu iddialardan biri de Facebook platformunda dolaşıma giren bir paylaşım. Paylaşımda İspanya Meteoroloji Ajansı’nın, İspanya’nın kurşun dioksit, gümüş iyodür ve diatomitle spreylendiğini itiraf ettiği iddia edilmiş. 1 Kasım 2024 tarihinde paylaşılsa da, söz konusu iddia uzun bir süredir sosyal medyada dolaşımda. İnternette konuya ilişkin arama yapıldığında, iddianın kökeninin 2015 tarihine kadar uzandığı görülüyor. 

Öncelikli olarak paylaşımdaki görselde yer alan internet yazısının kaynağına ulaşmak için başlık aratıldığında, görseldeki yazıya ulaşılabiliyor. 2021 tarihli yazıda, İspanyol Meteoroloji Ajansı’nın (AEMET) itirafta bulunduğu ve İspanya’nın belirli bölgelerine kurşun dioksit, gümüş iyodür ve diatomit gibi kimyasal maddeler püskürtüldüğü iddia edilmiş. Bu kimyasalların iklimi değiştirme amacıyla kullanıldığı ve hava koşullarını manipüle etmeye yönelik bir programın parçası olduğu ileri sürülmüş. AEMET’in bu püskürtme faaliyetlerini ve iklim programını halktan gizleyerek yürüttüğü belirtilmiş. Fakat konuya ilişkin olarak İspanya Meteoroloji Ajansı tarafından yapıldığı iddia edilen “itiraf”a dair bir bulguya rastlanılmıyor. İddiaların temeli ise 2015 yılında yayımlanan bir yazıya dayanıyor. 

2015 yılında Avrupa Parlamentosu’nun İspanyol bir üyesi, komisyona bu iddiayı içeren bir soru yöneltmiş. Soruda “İspanya Meteoroloji Dairesi'nin dört çalışanı, İspanya'nın atmosfere kurşun dioksit, gümüş iyodür ve diyatomit yayan uçaklar tarafından ülke çapında ilaçlandığını itiraf etti. Amaç, yağmuru uzak tutmak ve sıcaklıkların yükselmesine izin vermektir; bu da turizm için bir yaz iklimi yaratırken tarım sektöründeki şirketlere de fayda sağlar. Bu da İspanyolca'da 'gota fria' olarak bilinen aşırı hava olayının çok şiddetli örneklerine neden oluyor” ifadeleri yer alıyor. İspanyol üye Komisyon'un, İspanyol meteorologlardan bu konu hakkında bir rapor alıp almadığını doğrulamasını ve komisyonun bu iddialar karşısındaki resmi görüşünü soruyor. Soru bir internet sitesindeki yazıya atıfta bulunarak sorulmuş. Soru içindeki link doğrudan çalışmasa da, internet arşivi üzerinden kaynak gösterilen siteye ulaşmak mümkün. 

İnternet arşiv sitesi olan Wayback Machine üzerinden iddianın kaynağı olan internet sitesine ulaşıldığında, 2015 yılında yayımlanmış ve chemtrails komplo teorileri ile ilişkili bir metne ulaşılıyor. Bu metinde İspanya Meteoroloji Ajansı'ndan (AEMET) dört çalışanın, bir radyo programında İspanya'nın uçaklar aracılığıyla atmosfere kurşun dioksit, gümüş iyodür ve diatomit püskürtüldüğünü "itiraf ettikleri" iddia ediliyor.  Fakat iddianın dayandırıldığı somut bir kanıt bulunmuyor. 

Komisyon soruya ilişkin cevabında, İspanyol meteorologlardan bu konuyla ilgili bir rapor almadığını ve iddiaların İspanyol yetkililerle birlikte incelenerek İspanya’da iklimi değiştirme amaçlı askeri bir jeomühendislik programına dair herhangi bir kanıt bulunmadığı belirtmiş. 
AEMET sözcüsü de, konuya ilişkin “Hiç kimse röportajın kendisini duymadı ve kimse bu kişilerin kim olduğunu bilmiyor çünkü onlar yok” açıklamasında bulunmuş. Ajansın sözcüsü, dört çalışanın röportajı gerçekleştireceği öne sürülen Cadena Ser radyo istasyonunda çalışan bir kişiden bu röportajın mevcut olmadığını söyleyen bir e-posta aldığını da belirtmiş. 
İspanyol doğruluk kontrolü platformu Newtral de iddiayı araştırarak yetkililere ulaşmış ve yanlışlamış. Newtral dışında iddiayı araştıran birçok doğruluk kontrolü platformu bulunuyor. 

Sonuç olarak;

İspanya Meteoroloji Ajansı’nın İspanya’nın kurşun dioksit, gümüş iyodür ve diatomitle spreylendiğini itiraf ettiği iddiası yanlış.