Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Facebook kullanıcısı tarafından 21 Ekim 2024’te yapılan bir paylaşımda, Arap ülkelerinin %99’u Müslüman olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımazken %99’u Hıristiyan olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıdığı iddia edildi

İddia DOĞRU
15 Kasım 1983 tarihinde bağımsızlığını ilan eden KKTC’yi tanıyan tek ülke Türkiye.
Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduğu 193 Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin tamamı ile Avrupa Birliği'ne üye 27 ülke Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bağımsız bir devlet olarak tanıyor.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi yalnızca Türkiye tarafından kullanılan bir kavram.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Tanıyan Tek Ülke Türkiye
Türkiye’de güncel siyasete dair herhangi bir tartışmanın Arap devletleri ile ilişkilendirilmesi sık rastlanan bir durum. Bazı kullanıcılar, Türkiye’de veya Müslümanların çoğunlukta yaşadığı ülkelerde yaşanan olaylarla ilgili Arap ülkelerinin tutumları üzerinden yorumlarda bulunuyor ve bu yorumlar da genelde hızlı bir şekilde yayılıyor. İlgili iddia da benzer bir paylaşım yapılmasına rağmen iddiada yer alan bilgi doğru bir bilgidir.
Öncelikle Kıbrıs'ın kuzey ve güney olarak bölünmesi, 1974 yılında yaşanan olayların ardından gerçekleşti. 1950'li yıllarda İngiliz yönetimine karşı başlayan Rum direnişi ve Enosis (Yunanistan ile birleşme) hedefi, adada gerilimi tırmandırdı. 1960'ta kurulan bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin anayasasında, Türk ve Rum toplumları arasında denge sağlamaya yönelik hükümler bulunsa da bu düzenlemeler zamanla sorunlara yol açtı. 1963-1964 yıllarında Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumları arasında şiddet olayları patlak verdi. 1974'te Yunan destekli bir darbe ile Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios devrildi ve bu Türkiye'nin adadaki Türkleri korumak amacıyla Kıbrıs'a müdahalesine yol açtı. Türkiye, 20 Temmuz 1974'te garantör devlet olarak müdahale hakkını kullandı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Barış Harekatı'na başladı. Bu müdahale adanın kuzey kısmının kontrol altına alınmasıyla sonuçlandı ve böylece Kıbrıs fiilen kuzeyde Türkler, güneyde Rumlar olacak şekilde ikiye bölündü. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 15 Kasım 1983 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiş olmasına rağmen uluslararası alanda sadece Türkiye tarafından tanınmıştır. Pakistan ve Bangladeş ise KKTC'yi tanıdıktan sonra ABD ve İngiltere'nin baskılarıyla bu kararlarından vazgeçmişlerdir. Bunun dışında herhangi bir ülke tarafından KKTC’yi tanıma girişimi olmamıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise 18 Kasım 1983'te aldığı 541 sayılı kararla üye ülkelere KKTC'nin ilanını tanımama çağrısı yapmıştır. 
Öte yandan Birleşmiş Milletler 16 Ağustos 1960 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıştır. Bugün dünya genelindeki 193 Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkenin tamamı ile Avrupa Birliği'ne üye 27 ülke Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bağımsız bir devlet olarak tanıyor. BM üyesi ülkelerin içinde Arap ülkeleri yer alıyor. Filistin ise BM gözlemci devleti statüsüne sahip. Yani uluslararası siyasette Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adı yalnızca Türkiye tarafından kullanılmakta, diğer bütün ülkeler adayı Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanımaktadır.

Sonuç olarak;

Arap ülkelerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımazken Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıdığı iddiası doğru.