Bir Twitter hesabından 25 Temmuz 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafın İBB tarafından restore edilen Hamidiye Çeşmesi’nin önceki ve sonraki hali olduğu iddia edildi. Paylaşımda restore edilen çeşmeye II. Abdülhamid’in tuğrasının konulmadığı vurgulandı.
Paylaşımda geçen iddia şu şekilde:
Beşiktaş’taki Hamidiye Çeşmesi @istanbulbld tarafından restore edildikten sonra Çeşme’de bulunan Abdülhamid Han tuğrası yerine konulmadı. Tatildesin ama ‘Tuğra nerde başgaaannn?’

İddia farklı sosyal medya platformlarında paylaşılırken doğrulama platformu Malumatfuruş da iddiayla ilgili bir analiz yayınladı.
İddianın Kaynağı Nedir?
Paylaşımda geçen iddianın kaynağı bir habere dayanıyor. Sabah gazetesi internet sitesinde 22 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan habere göre, Hamidiye Çeşmesi’nin 13 Temmuz’dan itibaren İBB tarafından restore edildiği fakat II. Abdülhamid'in tuğrasının yerine konulmadığı iddia edilmişti.

Aynı haberde çeşmenin 2013 yılında vandallar tarafından tahrip edildiği ve tuğranın çalındığı da belirtiliyor.

Bu haber farklı medya organlarında ve sosyal medya platformlarında yayılmaya başladı. Habere farklı görseller ve iddialar da eklendi. Bazı gönderilerde İBB’nin 2. Abdülhamid tuğrasını çeşmeden sildirdiğine dair iddialar da yer aldı.
Paylaşımdaki Çeşmeler Aynı Çeşmeler mi?
İddiada öncesi ve sonrası karşılaştırılması olarak kullanılan iki fotoğrafta çeşmelerin arka planlarının farklı olduğu açıkça görülüyor. İBB tarafından restore edilen çeşmenin konumu fotoğraftaki ipuçları ve Google Haritalar yardımıyla Yıldız Caddesi’ndeki Beşiktaş Kaymakamlığı Tapu Müdürlüğü önü olarak belirlenebiliyor.

İBB tarafından restore edilen bu çeşmenin 2014 yılındaki restore edilmemiş halinde de tuğranın olmadığı görülebilir. Diğer fotoğrafta gösterilen çeşme ise Hamidiye Çeşmesi Beşiktaş Eğriçınar Sokak’ta bulunuyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da iddiadaki Hamidiye Çeşmesi önünde fotoğraf çektirerek Twitter hesabından paylaştı ve ilk fotoğrafta bulunan tuğranın hala yerinde olduğunu gösterdi.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter adresi tarafından İBB tarafından restore edilen Hamidiye Çeşmesi’nin önceki ve sonraki halinin fotoğraflarına kanıt gösterilerek II. Abdülhamid tuğrasının İBB tarafından yapılan restorasyondan sonra yerine konulmadığı iddia edilmişti. Google’da görsel araması yapıldığında öncesi ve sonrası için kullanılan fotoğraflardaki çeşmelerin farklı olduğu açıkça görülebiliyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da Hamidiye Çeşmesi önünden fotoğraf çektirerek restore edilen çeşmenin bu olmadığını ve II. Abdülhamit tuğrasının hala yerinde olduğunu gösterdi.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, İBB tarafından restore edilmiş Hamidiye Çeşmesi’nde önceden yer alan II. Abdülhamid'in tuğrasının kaldırıldığı iddiası yanlıştır.