Bir Facebook sayfası tarafından 22 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafın Danimarkalı bir kadın tarafından kurtarılan Nijeryalı bir çocuğun yıllar içindeki değişimini gösterdiği iddia edildi. Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Nijerya'da iki yaşındaki bir çocuk Ailesi tarafından "cadı" olduğu düşüncesiyle sokağa terk edildi.8 ay boyunca sokaklarda yaşam mücadelesi veren yavrucağa, bölgede gönüllü olarak bulunan Danimarkalı Anja Ringgren Lovén el uzattı. Yardım ekibi, açlıkla boğuşan çocuğu yaralanmış ve solucanlar tarafından her yeri kemirilmiş hâlde buldu. Danimarkalı yardımsever Anja "Hope" (Umut) ismini verdikleri çocuğu hastaneye kaldırdı. Hope, kaybettiği gücünü toplaması, vücudundaki solucanlardan arınması için kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Anja kendi oğlu ile her gün ziyaret ettiği ve yakından ilgilendiği Hope'un tüm masraflarını yine kendisi karşıladı. Kendisini Afrika'daki muhtaç çocuklara adayan Anja Ringgren “cadi” oldukları için sokağa atılan, işkence edilen onlarca çocuğu kurtardı 💕

Benzer paylaşımların sosyal medya ve internet platformlarında gündeme gelmesi sebebiyle iddia daha önce The Observers tarafından da analiz edilmiş.
Fotoğraf Danimarkalı Anja Ringgren Lovén Tarafından Kurtarılan Nijeryalı Çocuğu mu Gösteriyor?
Anja Ringgren Lovén, Danimarka Frederikshavn'da büyüdü ve 2011 yılına kadar burada mağaza müdürlüğü yaptı. Afrika gezisinde, tanık olduğu aşırı yoksulluk ve “cadı” ilan edilen çocukların yaşamak zorunda kaldıkları hayata şahit olduktan sonra Land of Hope adını verdiği yardım ajansını kurmaya karar verdi. 2012 yılında kurulan Land of Hope, Anja ve ekibinin Afrika'daki “cadı çocuklara” yaşayacak bir yer, yiyecek ve eğitim vermeyi hedefleyen bir kuruluş. “Cadı çocukları”, Afrika'da hüküm süren batıl inançlar nedeniyle büyücülük yapmakla suçlanan çocuklar için kullanılan bir tabir. Kimi vatandaş ve rahipler, bir aile örneğin ölüm, hastalık, mahsul yetmezliği, işten atılma veya kısırlık gibi sorunlar yaşadıklarında çocukları cadı olarak etiketler. Çocuk suçu üstlenir ve buna göre cezalandırılır, işkence görür veya en kötü ihtimalle ölüme mahkum edilir. Anja ve Land of Hope ekibi ayrıca Afrika halkını batıl inançları görebilmeleri ve kendi haklarını anlayabilmeleri için eğitmeye çalışıyor, çünkü büyücülüğü kınamak yasa dışı. Land Of Hope, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur ve bu nedenle vatandaşlar ve şirketlerin desteğiyle yürütülmektedir.

Anja Ringgren Lovén, 2016 yılında bu açlıktan ölmek üzere olan çocuğa yardım etti. Ona su ikram ettiği an kameralara yansıdı ve fotoğraf internette viral oldu. İddiada sol tarafta yer alan fotoğraf ise bu anı gösteriyor. Anja Ringgren Lovén, kendi Instagram sayfasında da bu olayı anlattığı bir gönderi paylaşmış.

Söz konusu iddiada da görsellerin yanındaki metin, çocuğu evlat edindiğini ve ona “Hope” adını verdiğini söylüyor. Hope ile olan fotoğrafları daha sonra, dört yıl sonra Hope ile poz verdiğini gösterdiği iddia edilen başka bir fotoğrafla eşleştirilmiş. Ama sağda fotoğraftaki çocuk Hope değil. Sağdaki fotoğrafta gösterilen çocuk Anja’nın öz oğlu, David Jr. Bunun yanı sıra, The Observer ile yaptıkları röportajda Hope’un statüsünün “evlatlık” olmadığı, Anja ve eşi David’in vesayeti altında olduğu belirtiliyor.
Anja ve ailesi ile görüşen The Observer da, sağda yer alan fotoğrafın Anja’nın kurtardığı Hope ile değil, kendi oğlu ile olduğunu doğrulamış. Bu videoda The Observer Truth or Fake ekibi; Anja, eşi David, Hope ve David Jr. ile görüşmüşler. Videoda Anja, bu tür yanlış haberlerin ailesi ve profesyonel hayatı için zararlı ve yanıltıcı olduğunu belirtiyor. İlk başta insanlara hikayenin doğrusunu anlatmaya çalışsalar da, internette hızlıca yayılan bu tür gönderiler üzerinde kontrol sağlayamadıklarını belirtmişler.

Aşağıda Anja’nın kendi Instagram hesabında oğluyla paylaştığı fotoğraf görülebilir.

İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Facebook sayfası tarafından 22 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafın Danimarkalı bir kadın tarafından kurtarılan Nijeryalı bir çocuğu gösterdiği iddia edilmişti. Danimarkalı Anja Ringgren Lovén, iddiada da yer aldığı üzere 2012 yılında kurduğu Land of Hope isimli organizasyon ile Nijerya’da büyücülük gibi batıl inançlar sebebiyle sokağa atılan ya da işkence gören çocukları kurtarmayı amaçlıyor. Soldaki fotoğraf, Anja’nın 2016 yılında bir belgesel sırasında ölmek üzere olan bir çocuğa su verdiği anları gösteriyor. Anja ve eşi David’in, “Hope” adını verdikleri bu çocuğun tam statüsü ise “evlatlık” değil. Sağdaki fotoğraf ise Anja’nın kendi biyolojik çocuğuyla olan bir anı gösteriyor. Yani iki fotoğrafı da Anja’nın kurtardığı Hope olarak lanse eden bu fotoğraf yanıltıcı.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Danimarkalı bir kadın tarafından kurtarılan Nijeryalı bir çocuğun yıllar içindeki değişimini gösterdiği iddiası kısmen yanlıştır.