Bir Twitter hesabı tarafından 17 Şubat 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın ornitorenk yavrusunu gösterdiği iddia edildi.
Gönderi, 5 binin üzerinde beğeni ve 300’den fazla paylaşım almış.
Söz konusu fotoğraf uzun süredir internette çeşitli kullanıcılar tarafından paylaşılıyor.
Fotoğraf Gerçek Bir Hayvanı mı Gösteriyor?
Sosyal medyada Şubat 2020’de viral olan ve hâlen sıklıkla paylaşılan görselin bir ornitorenk yavrusunu gösterdiği iddia ediliyor. Ancak söz konusu fotoğraf, Google Görseller aracıyla geriye doğru arandığında, görselin aslında Sırp sanatçı Vladimir Matić-Kuriljov tarafından kendi ArtStation hesabından paylaşıldığı görülüyor. “Stone Platypus Baby” başlığı ile paylaşılan fotoğrafın altında “Akrilik ile boyanmış, Super Sculpey ile şekillendirilmiştir. Muhtemelen şimdiye kadar yaptığım en şirin şey.” şeklinde bir açıklama da bulunuyor.
Matić-Kuriljov'un sayfasında kendine ve çalışmalarına yönelik ayrıntılara ulaşmak mümkün: “2010 yılında Belgrad'daki Uygulamalı Sanatlar Fakültesi'nden mezun oldu. İllüstrasyon ve animasyon konusunda uzmanlaştı. 2013'ten beri Mad Head Games'de çalışıyorum. Ayrıca illüstrasyon, portre, karikatür, çizgi roman, animasyon, ölçekli modelleme, FX makyajı, cosplay, minyatür heykel ve sanat bebekleri yapıyorum.”
Matić-Kuriljov, aynı zamanda IFL Science’a yaptığı açıklamada çalışmasının yanlış anlaşılabileceğini düşünmediğini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Bunun bir polimer kil olan Super Sculpey'den yapılmış bir heykel olduğunu daha da netleştirmek istedim” dedi. "ArtStation paylaşımımdaki parçanın açıklaması bunu açıkça belirtiyor, sadece 'Stone Platypus Baby' başlığı insanları yanlış yönlendirmişe benziyor”
Sonuç olarak, küçük bir heykel ya da oyuncak olarak kilden yapılan “bebek platypus”, gerçek bir ornitorenk yavrusunu göstermiyor. Aşağıda gerçek bir ornitorenk yavrusunun fotoğrafı görülebilir.
Benzer iddialar daha önce AAP Fact Check, Snopes, Reuters, Malumatfuruş ve Teyit gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından incelenmişti. Evrim Ağacı ve Science Alert de içeriklerinde bu iddialara yer vermişti.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafın ornitorenk yavrusuna ait olduğu iddia edilmişti. Ancak fotoğraf, Sırp sanatçı Vladimir Matić-Kuriljov tarafından polimer kil ve akrilikten yapılan bir heykelcik. Fotoğraflara sanatçının Art Station hesabındaki portfolyosundan ulaşmak mümkün.
Sonuç olarak;
Fotoğrafın ornitorenk yavrusunu gösterdiği iddiası yanlış.