İddia şöyle;

Bir Facebook hesabının 18 Ocak 2024 tarihli paylaşımında fotoğraftaki taş blok kadar büyük yapıların Mısır piramidinin inşasında kullanıldığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Fotoğraf Lübnan’da bulunan antik dönemin en büyük taş bloğunu gösteriyor. Bu taş blok 20 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 5,5 metre yüksekliğinde. Ağırlığı ise 1650 ton. 
→ Piramitlerde kullanılan taş bloklar ise fotoğrafta gösterilen bloktan oldukça küçük. En, boy ve yükseklikleri 1-2,5 metre arası değişirken ortalama ağırlıkları da 2,5-15 ton arasında.
Mısır Piramitleri Komplo Teorilerine Sıklıkla Konu Oluyor
Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiği ile ilgili iddialar kuşkusuz en çok tartışılan komplo teorilerinden biri. Bu teoriler genellikle piramitlerin yapımının, o dönemin teknolojisiyle açıklanamayacak kadar karmaşık olduğunu öne sürüyor. Bu komplo teorilerinden en yaygın olanı piramitlerin yapımında uzaylıların yardım ettiği fikrine dayanıyor. Bu tezin yanında piramitlerin Atlantis uygarlığının kaybolmuş bilgileriyle inşa edildiği, zaman yolculuğu teknolojisinin kullanıldığı ve antik Mısırlıların, günümüzde kayıp olan gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğu gibi iddialar da sosyal medya ortamlarında sıklıkla dile getiriliyor. 
Söz konusu paylaşım da bu paralelde bir iddia üzerine kurulmuş. Fotoğraftaki devasa taş bloğun Mısır piramitlerinin inşasında kullanılan taşların boyutunda olduğunu iddia ederek uzak geçmişte büyük ve gelişmiş mühendislik çalışması olduğunu vurgulamış.
Fotoğraf Lübnan’da Bulunan Antik Dönemin En Büyük Taş Bloğunu Gösteriyor
Paylaşımda yer alan görsel, arama motorları üzerinden tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında, taş bloğun Mısır’da değil Lübnan’ın Baalbek yerleşiminden olduğu anlaşılıyor. 
International Business Times’ta 2014 yılında yayınlanan yazıda, MÖ 27 yılına tarihlenen taş blok Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından bir Roma yerleşimindeki taş ocağında bulunan bir kireçtaşı olduğu aktarılmış. Enstitüye göre, antik dönemin en büyük taş bloğu olma özelliği taşıyor. Bloğun pürüzsüz yüzeyinin, taşın kesilmeden taşınma ve kullanım amacı olduğunu ancak bloğun kenarlarındaki çatlaklardan dolayı taşınmamış olabileceğini veya taşınma sırasında çatlaklar oluşmuş olabileceği aktarılmış. 
Taş bloğun 20 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 5.5 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 1650 ton ağırlığında olduğu açıklanmış. Baalbek’teki Roma tapınağında ortalama 1000 ton ağırlıkta kireç taşlarının tapınağın temelinde kullanıldığı da eklenmiş. Bölgede bulunan diğer büyük taş bloklardan 1200 tonluk ‘Hamile kadın bloğu’ ile ilgili bir video içerik de bulunuyor.
Mısır Piramitlerindeki Taş Bloklar Daha Küçük
Kahire Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi üyelerinin yayınladığı bir makalede Mısır’daki Giza piramitlerinde kullanılan taşların özellikleri paylaşılmış. Makaleye göre piramitte ortalama ağırlıkları 2,5 tondan 15 tona kadar değişen yaklaşık 2,3 milyon kireç taşı kullanılmış. Bu taşların en büyüklerinin ölçüleri ise 1 metre en ve 2,5 metre uzunluk ile 1-1,5 metre yükseklikte olduğu yazılmış. 
Piramitlerin üst katmanlarındaki taşlar ise taşıma açısından daha kolay olduğundan, yaklaşık 1 metre en ve 1 metre boy ile 0,5 metre yükseklik ölçülerinde. Baalbek’te yer alan taş blokla kıyaslandığında Giza piramitlerindeki taşların çok daha küçük boyutlarda ve daha hafif olduğu ortaya çıkıyor.

Giza piramitlerindeki taşların boyutları ortalama insan boyu üzerinden karşılaştırıldığında da Baalbek’teki taş bloktan aslında ne kadar küçük olduğu da görülüyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Mısır piramitlerinin inşasında kullanılan taş blokların boyutlarını gösterdiği iddiası doğru değil.