Bu doğruluk kontrolü analizi Kasım 2020'de eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın öldüğüne dair paylaşılan yanlış bilgilerin üzerine yapılmıştır. Baykal 11 Şubat 2023 tarihinde vefat etmiştir. 

Bir Facebook sayfası tarafından 8 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda Deniz Baykal’ın öldüğü iddia edildi. Gönderi 35 binden fazla görüntülenme 200’den fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Çok üzgünüm Türk siyasetinde bir kilometre taşıydı deniz Baykal’a Allah’tan rahmet kederli ailesine baş sağlığı diliyorum çok üzgünüm. Deniz Baykal öldü.”
İddia nasıl yayıldı?
Deniz Baykal’ın hayatını kaybettiğine ilişkin iddialar ilk kez 17 Ekim 2017’de sosyal medya üzerinden yayılmaya başlamıştı. İddialar üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Doktorların son açıklamasından bu yana sağlık durumunda bir değişiklik yok” diye açıklama yapmıştı. Bu tweet üzerinden yapılan açıklamadan sonra Emre Tilev bir süreliğine Twitter hesabını kapattı.
Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel kamera karşısına geçerek "Sağlığının kötüye gittiğine ilişkin yapılan haberlere ilişkin duyumların tamamı asılsızdır” dedi. Aynı şekilde açıklama yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, "Deniz Baykal'ın şuuru kapalı, yaşamsal bulguları normal. Bu iyiye gidişe işaret. Ödem çözülme süreci devam ediyor. Beyin fonksiyonları iyiye gidiyor" dedi. Böylece haber yalanlanmıştı.
Uzun bir süre daha hastanede tedavi gören Deniz Baykal, 28 Ocak 2020 tarihinde taburcu edildi.

Yanlış bi bilgi dolaşıyor şu anda #denizbaykal la ilgili..Henüz ölmedi hayatta ancak durumu iyi değil.Beyin ölümü gerçekleşmiş durumda
Yanlış bi bilgi dolaşıyor şu anda #denizbaykal la ilgili..Henüz ölmedi hayatta ancak durumu iyi değil.Beyin ölümü gerçekleşmiş durumda— SEVİLAY YILMAN (@sevilayyaziyor) October 17, 2017

Deniz Baykal’ın Öldüğüne Dair Resmi Bir Açıklama Var mı?
8 Kasım 2020 tarihinde ise “Deniz Baykal ÖLDÜ!” başlığıyla bir görsel paylaşıldı. Sözcü Gazetesi ile alakası bulunmayan bu haber sitesinin paylaştığı iddia eski bir iddia ve haber içeriğinin paylaşıldığı linkte haber kaldırılmış.
Daha önce de birçok kez haber yapılarak Deniz Baykal’ın öldüğü söylenmişti. Paylaşılan haberde de eski bir iddia gösterilerek yanıltma yapılmış. Mevcut duruma baktığımızda haber güncel bir haber olmamasına karşın CHP’nin veya öteki siyasilerin resmi bir açıklaması yok.

Sonuç:
İddia YANLIŞ 
8 Kasım 2020’de Facebook’ta yapılan paylaşımda Deniz Baykal’ın görseli kullanılarak hayatını kaybettiği iddia edilmiş. Buna benzer iddiaların önceden de sosyal medyada gündeme gelmesi üzerine resmî kurumlardan açıklamalar gelmişti. Paylaşılan haberin eski bir yalanlanmış haber olması ve bir kaynağı olmamasına karşın CHP veya herhangi bir resmi kurumdan açıklama gelmediği için iddia yanlış.

Sonuç olarak;

Deniz Baykal’ın öldüğü iddiası