Bir Twitter hesabı tarafından 17 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda COVID-19 aşısının kan rengini değiştirdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Soldaki normal bir insanın kanı. Sağdaki ise yüksek oranda “Grafen” maddesi olan kan.

İddia daha önce Malumatfuruş, AFP ve Reuters tarafından da incelenmiş.
COVID-19 Aşısının Kanın Rengini Değiştirdiği İddiası Doğru mu?
Görselde yer alan metinde kan torbaları sağ ve sol olarak karşılaştırılıyor. Sol tarafta yer alan kan torbasının aşı olmamış bir kişiye, sağ taraftakinin ise aşı olmuş bir kişiye ait olduğu iddia ediliyor.

Kan damarlarda sürekli dolaşan ve yaşamımız için temel oluşturan canlı bir sıvı. Hemoglobin ise kanın vücuda oksijen taşımasını mümkün kılan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir madde. Oksijen taşıyan hemoglobin moleküllerine oksihemoglobin deniliyor ve kan hücrelerinin %96’sını bu kırmızı moleküller oluşturuyor. Kandaki oksijen seviyesi ve miktarı ise kırmızının tonunu belirliyor.
Stanford Üniversitesi immünoloji ve romatoloji profesörü Dr. Pj Utz, AFP’ye verdiği demeçte kan renginin COVID-19 aşısıyla hiçbir ilgisi olmadığını ve 15 kan torbası yan yana koyulduğunda her birinin renginin değişkenlik gösterebileceğini belirtti.
Reuters’a konuşan Uluslararası Plazma ve Franksiyonasyon Derneği danışmanı Dr. Paul Strenfers, kanın; kırmızı, mavi, yeşil ve mor gibi farklı renklerde görülebileceğini bu durumun da kandaki oksijen taşıyan protein molekülleri ile ilgili olabileceğini söyledi. Strenfers , “Farklı proteinler farklı renkler üretir. Örneğin, bir kişi fazla yağlı bir yemek yemişse ertesi gün kanın rengi soğuduktan sonra kan plazmasının yüzeyinin beyaza döndüğünü görebiliriz. Bunun nedeni kandaki yağın plazma üzerinde yüzüyor olmasıdır.” açıklamasında bulundu.
mRNA aşıları, hücrelere koronavirüsün yüzeyinde bulunan zararsız bir proteinin versiyonlarını yapma talimatı vererek çalışıyor. Böylece bağışıklık sistemi proteini tanıyabiliyor ve gelecekteki bir enfeksiyon durumunda virüse karşı bir antikor tepkisi oluşturabiliyor. Bu antikorların belirli bir rengi de bulunmuyor.
mRNA Aşılarının İçinde Grafen Var mı?
Aşılanma hızı artmaya başladıkça özellikle bir mRNA aşısı olan Pfizer - BioNTech aşısı hakkında birçok farklı iddialar üretilmeye başlandı. Yakın zamanda ise genellikle aşı karşıtı birçok sayfa aşıların içinde yüksek oranda grafen olduğunu iddia etti. Paylaşımlarda aşının içinde grafen olduğu, bu nedenle aşı olan kişilerin vücutlarının manyetik bir özellik kazanıp metal eşyaların vücutlarına yapıştığı söylendi. Aynı şekilde iddia edilene göre İspanyol bilim insanları tarafından aşının içinde %99 oranında grafen bulunduğunu gösteren bir makale yayımladığı belirtildi.

mRNA aşıları olan Moderna ve BioNTech aşılarında spike protein'in koruyuculuk sağladığı hâlihazırda biliniyor. Araştırmalar ise şunu gösteriyor: Araştırmalar ise şunu gösteriyor: Pfizer aşısının içinde potasyum klorür, potasyum dihidrojen fosfat, sodyum klorür, disodyum fosfat dihidrat, sakaroz, enjeksiyonluk su ve diğer maddeler bulunuyor ancak içinde grafen veya grafen oksite dair hiçbir madde yok.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda COVID-19 aşısının kanın rengini değiştirdiği iddia edilmişti. Kanın kırmızının farklı tonlarda olmasının aşı ile hiçbir bağlantısı bulunmuyor. Kanın rengine bakarak bir kişinin COVID-19 aşısı olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Kandaki renk farklılıkları oksijen seviyelerine göre değişkenlik göstermektedir.

Sonuç olarak;

COVID-19 aşısının kan rengini değiştirdiği iddiası yanlış.