Bir Twitter kullanıcısı tarafından 11 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Alman firması BioNTech’in, çocuk sahibi olmak isteyenlere aşıyı önermediği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Aşıyı savunanlar bu suça ortak olur. Aşı corona'ya iyi geleceğinin garantisi yok. Yan etkilerler firmalar sorumluluk kabul etmiyor. Bu aşı değil soykırım silahıdır. BioNTech: Çocuk Yapmak İsteyenler Aşı Olmasın.

BioNTech’in “Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler Aşı Olmasın” Açıklamasında Bulunduğu Doğru mu?
2008 yılında Türk - Alman bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Almanya’da BioNTech adlı kurumu kurdu. O günden bu yana birçok hastalıkla mücadele için çalışmalar yapan kurum, 31 Aralık 2020 tarihinde Covid-19’a karşı Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım onayı alan ilk aşı olmuştu. %95’lik bir koruma oranına sahip mRNA aşısı, Covid-19’un yarattığı pandemi durumunu bitirmek için insanlığın elindeki en etkili silah olarak öne çıkıyor. Özellikle virüs sebepli hastaneye yatma ve vefat gibi durumları büyük oranda engelleyen aşının, şu ana kadar tespit edilen tüm Covid-19 varyantlarına karşı etkili olduğu açıklandı. Araştırmalar sonucunda oldukça iyi sonuçlar aldığı belitirlen aşı, en son 23 Ağustos tarihinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da tam onay aldı. Yani Pfizer - BioNTech aşısının kullanımı dünyanın önde gelen kurumları tarafından tamamen onaylanmış durumdadır. Bunun yanında BioNtech aşısına dünyada 99 ülke tarafından da acil kullanım izni verilmiş.
Gönderide ise bir kullanıcı BioNTech’in açıklaması olduğu iddia edilen bir haberi paylaşmış. Görselde aşıyı geliştiren BioNTech firmasının şu açıklamayı yaptığı iddia edilmiş: Çocuk yapmak isteyen aşı olmasın. Görselde verilen kaynağa ise internette ulaşılabiliyor.
Haber incelendiğinde ilk olarak metinin yazılış tarihi dikkat çekiyor. Paylaşılan haber yaklaşık 10 ay öncesine ait (16 Aralık 2020), yani bir yıllık pandemi şartlarının ne kadar hızlı değiştiğine bakılırsa güncelliğini yitirmiş bir haber olduğu anlaşılıyor. Buna karşın Twitter’da iddia tekrardan gündeme getirilmiş.

Haberin detaylarında Pfizer - BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısı BNT162b2'nin kullanım kılavuzunun açıklandığı belirtiliyor. Aşı kullanım kılavuzu ve genel mRNA aşılarının uygulanması Alman virolog Friedenmann Weber tarafından Focus Dergisi’ne değerlendirilmiş. Metinde, kimler aşı olmalı/olmamalı, yan etkileri nedir, pandemiyi durdurabilir mi gibi sorulara cevap verilmeye çalışılmış.
İlk olarak, haberin başlığı okuyucuyu yanlış yönlendiriyor. Metnin detayları incelendiğinde BioNTech firmasının konuyla ilgili bir açıklaması bulunmuyor. Haberde Alman virolog paylaşılan kullanım kılavuzuna göre belli tavsiyeler vermiş. İkinci olarak ise, Alman virologun “çocuk yapmak isteyenler aşı olmasın” diye bir tavsiyesi bulunmuyor. Alman virolog Weber’in açıklaması “(aşının) kısırlığa etkisi yok ama iki ay içinde hamile kalmak isteyenler aşı olmamalı” şeklinde olmuş. Yani Alman virolog aşının kısırlık yarattığı gibi bir iddiada bulunmamış. Son olarak ise BioNTech firmasının böyle bir açıklaması internet kaynaklarında bulunamıyor.
Yapılan araştırmalar Covid-19 aşılarının kısırlık yaratmadığını birçok kez kanıtlamış durumda. Ayrıca CDC’nin 35 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada da görüldüğü üzere Covid-19 aşıları kısırlığa sebep olmuyor.

İddia YANLIŞ
11 Eylül 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından BioNTech firmasının çocuk sahibi olmak isteyenlerin aşı olmaması gerektiğine yönelik bir açıklama yaptığı iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ilk olarak haberin 2020 yılına ait olduğu gözüküyor, yani haber güncel değil. İkinci olarak, haber sitesinin kullandığı başlıktaki eksik bilgiler nedeniyle başlık yanlış anlaşılmaya sebep oluyor. Haberin detaylarına bakıldığında, Alman virologun aşı kısırlaştırır gibi bir söyleminin de bulunmadığı görülebiliyor. Son olarak ise, BioNTech firmasının böyle bir açıklaması bulunmuyor ve hamile kadınlara da aşı yaptırılması tavsiye ediliyor.

Sonuç olarak;

BioNTech firmasının çocuk sahibi olmak isteyen insanların aşı olmamasını önerdiği iddiası yanlış.