İzlemedeyiz Derneği'nin amiral gemisi olan, Türkiye'nin ilk doğruluk kontrolü (fact-checking) çalışması Doğruluk Payı tarafından organize edilen Fact-Checking Summit Turkey 18 (Türkiye Doğruluk Kontrolü Zirvesi 18) 1-2 Kasım 2018 tarihlerinde Antalya'da gerçekleşti. Etkinlik ile ilgili tüm bilgilere http://www.fcst18.com adresinden ulaşabilirsiniz.

#FCST18

Toplamda 20 farklı ülkeden, yetmişin üstünde katılımcı ile Antalya/Kemer'de gerçekleşen zirvede; dünyada ve Türkiye'de doğruluk kontrolünün geçmişi, bugünü ve geleceği masaya yatırıldı ve katılımcılar kendi çalışmalarını sergileme imkanı buldu. Özellikle bugüne kadar iletişim şansı bulamamış ancak aynı alanda çalışan birçok kuruma bir araya gelme ve iletişim kurma imkanı sağlayan Türkiye Doğruluk Kontrolü Zirvesi 18, bölgesel anlamda alanında bir yeniliğe imza attı.
1 Kasım 2018 Perşembe günü Doğruluk Payı kurucuları Ferdi Ferhat Özsoy’un sunumu ve Baybars Örsek'in açılış notları ile başlayan etkinlik, gün boyunca dünyada ve Türkiye'de doğruluk kontrolü hakkında oturumlar ve birçok kurumun kendi çalışmalarını gösterdikleri sunumlar ile devam etti.

#FCST18

#FCST18

İlk Günün Panelleri
İlk günün ilk paneli; Doğruluk Payı editörlerinden Bengi Ruken Cengiz'in moderasyonu ve FactCheck Georgia'dan David Kutidze, Maldito Bulo'dan Clara Jimenez Cruz, Reuters Institute'tan Lucas Graves ve Pagella Politica'dan Giovanni Zagni'nin konuşmaları ile gerçekleşti. Dünyada doğruluk kontrolü alanının son durumu, geleceğe dair öngörüler ve planlar üzerinden ilerleyen bu panelin ardından bu kez "Türkiye'de Doğruluk Kontrolü" başlıklı ikinci panele geçildi.

#FCST18

#FCST18

Günün ikinci panelinde bu kez moderatör koltuğunda Duygu Demirdağ vardı. Konuşmacılar; Doğruluk Payı Genel Koordinatörü Batuhan Ersun, Evrim Ağacı Kurucusu Çağrı Mert Bakırcı, Teyit.org'un Şef Editör'ü Gülin Çavuş ve Yalansavar'dan Serdar Başeğmez olurken, Türkiye'de doğruluk kontrolü çalışmalarının durumu ve zorlukları konuşuldu.
Sunumlar
İlk günün ikinci yarısında gerçekleşen kısa sunumlar katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Sahneyi alanlardan sadece 6 dakikalık bir zaman diliminde, kendi organizasyonları içinde başardıkları iyi bir örneği anlatmaları istendi. Bu etkinlik sırasında sahneye çıkanlar şöyleydi:
Farhad Souzanchi - Fact-Nameh
Asya Durmaz - Veri Kaynağı
Dmytro Potiekhin - FakesRadar.org
Tania Roettger - Correctiv
Yunus Erduran - dokuz8 Haber
Boaz Rakocz - The Whistle
Angelika Tracz - Demagog PL

#FCST18

#FCST18

İlk günün yoğun programı, Teyit.org'dan Gülin Çavuş ve France 24 Observers'dan Liselotte Mas'ın "Mülteciler Hakkında Yanlış Bilgiler" başlıklı paneli ile son buldu. Bu son etkinliğin ardından tüm katılımcılar ve organizasyon ekibi bir resepsiyonda bir araya geldiler.

#FCST18

İkinci Gün
Etkinliğin ikinci günü, Gazetecilik Alanında Multimedya'nın Önemi" temalı bir panel oturumu ile başladı. Bu oturumun moderasyonunu Doğruluk Payı Editörü Verda Uyar yaparken, konuşmacılar 140Journos'tan Can Pürüzsüz, Maldito Bulo'dan Clara Jimenez Cruz, Evrensel'den Mithat Fabian Sözmen ve Doğruluk Payı'ndan Uğurcan Akın'dan oluştu.
Özellikle videonun, doğruluk kontrolü ve gazetecilik alanındaki önemi üzerinden ilerleyen oturum, kurumların kendi multimedya işlerini tanıtmaları ile son buldu.

#FCST18

Günün ikinci oturumu "Ana Akım Sonrası Dönemde Yeni Gazetecilik Türleri" başlığında gerçekleşti. Bu oturumun moderasyonunu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Bilge Narin yaparken, Deutsche Welle'den Nevşin Mengü, journo.com.tr ve TGS'den Mustafa Kuleli, dokuz8HABER'den Gökhan Biçici ve Yunus Erduran konuşmacılar arasında yer aldılar.

#FCST18

Son Sunumlar
Günün ikinci yarısında ise sahnede bireysel sunumlar ve atölyeler vardı. İlk atölyede Linux Kullanıcıları Derneği'nden Orkut Murat Yılmaz yer alırken, kendisi "Doğruluk Kontrolü Alanında Açık Kaynak İstihbaratı" başlıklı bir sunum yaptı. Ardından sahneye çıkan Teyit.org'un Şef Editörü Gülin Çavuş, kriz anlarında doğrulama tekniklerini katılımcılar ile paylaşırken, günün son sunumu Rouhani Meter'ın yaratıcısı Farhad Souzanchi tarafından yapıldı.
Doğruluk Payı kurucusu Baybars Örsek'in kısa bir kapanış ve teşekkür konuşması ile son bulan iki günlük bu zirve, sadece Türkiye'deki doğruluk kontrolü alanı için değil, tüm bölgede bu işle uğraşan kişi ve kurumlar için bir fırsat ve yol gösterici oldu. İlerleyen yıllarda benzer birliktelikler çalışmalar da şimdiden başladı.
Doğruluk Kontrolü 18 Zirvesi'nin fotoğrafları için tıklayınız.

#FCST18