Geçtiğimiz sene Türkiye’de düzenlenen G-20 liderler zirvesine bu sene 4-5 Eylül tarihlerinde Çin ev sahipliği yaptı. Bu seneki zirvenin öncelikli konuları dünya ticaretinin istikrarlı gelişimi ile küresel güvenliğin teminine odaklanıyordu. Zirve neticesinde dünya liderleri, uluslararası yatırımların ve ticaretin arttırılması, vergi kaçakçılığı ile mücadele edilmesi ve enerji yönetimine küresel bir yaklaşımın geliştirilmesi konusunda temennilerini dile getirdi.
Zirveden birkaç gün önce ise AB’nin resmi istatistik kanalı olan Eurostat, G-20 ülkeleri ile AB’yi 13 farklı alanda kıyaslayan bir bülten yayınladı. Biz de bu bültende öne çıkan bazı başlıkları hem G-20 üyesi hem de AB adayı Türkiye’yi de ele alarak derledik.
AB Nüfusu G-20 Ülkelerine Kıyasla Yaşlanmaya Devam Ediyor
2013 yılında AB’de annelerin ortalama doğurganlık oranı 1,5’ti. AB bu ortalama ile G-20 ülkeleri arasında sondan üçüncü sırada yer alıyor. Doğurganlık oranı AB’den düşük olan iki ülke ise Güney Kore (1,2) ve Japonya (1,4). Doğurganlık oranı en yüksek olan G-20 ülkeleri ise Suudi Arabistan (2,8), Endonezya ve Hindistan (2,5). Dünya doğurganlık ortalamasının da 2,5 olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de bu oran 2 ve bu oranla Türkiye G-20 ülkeleri arasında yedinci sırada.

Türkiye İhracatının Yüzde 43,5’i AB ile Yapılıyor
2014 senesinde ihracat bakımında AB ile en çok iş yapan ülke Rusya oldu. Rusya’nın ihraç ettiği malların %45,1’i AB ülkelerine giderken Türkiye ihracatının %43,5’ini AB ile yaptı. Diğer taraftan bakıldığında AB’nin gerçekleştirdiği toplam ihracat hacminin %4,4’ü Türkiye ile gerçekleşti. AB’nin en büyük ticaret ortakları ise her ikisi de G-20 ülkesi olan ABD ve Çin. ABD’nin ihraç ettiği malların %17,1’i ve Çin’in ihraç ettiği malların %15’8’i 2014’te AB ülkeleri tarafından alındı.
Elektriğini Yenilenebilir Enerji’den Elde Eden Ülkeler Sıralamasında Türkiye Üçüncü
2013 yılında G-20 ülkeleri arasında toplam elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların en çok paya sahip olduğu üçüncü ülke Türkiye oldu. Bu dönemde Brezilya elektriğinin %76,8’ini yenilenebilir kaynaklardan elde ederken, onu %62,8 ile Kanada ve %28,9 ile Türkiye takip etti. Bu ülkelerde elektrik üretimine en çok katkı yapan yenilenebilir kaynak ise hidroelektrik santraller oldu. AB’nin ise bu dönemde yenilenebilir kaynaklardan elde ettiği elektrik oranı %28,5 oldu.

AB’de AR-GE Harcamaları GSYH’nin Yüzde 2,03’ü iken Türkiye’nin Oranı 0,94
Türkiye’nin AB ve birçok G-20 ülkesinden düşük performans gösterdiği önemli bir alan ise AR-GE harcamalarında ortaya çıkıyor. Türkiye, 2013’te toplam GSYH’sinin sadece %0,94’ünü AR-GE harcamalarına ayırdı. Bu alanda başı çeken ülkeler ise %4,15 ile Güney Kore, %3,47 ile Japonya ve %2,81 ile ABD oldu.

Kaynak
Eurostat