Bir Twitter sayfası tarafından 4 Ağustos 2021 tarihinde yapılan paylaşımda videoda yer alan bir kişinin Türkiye’de meydana gelen yangınlarda tavşanı kurtardığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Bir tavşan için böylesine dövünen, parçalanan insanları, milyonlarcası için kılını kıpırdatmayanlar yönetmemeli. Bu güzel insanlar bunu haketmiyor.

Videoyu içeren gönderiler farklı sosyal medya platformlarında sıklıkla paylaşıldı. İddia daha önce doğruluk kontrolü platformu Malumatfuruş tarafından da incelendi.
Video Türkiye’de mi Çekildi?
Türkiye’de 5 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla 187 yangın meydana geldi. Bun yangınların 172’si kontrol altına alınırken 15’i ise hâlâ devam ediyor. Orman yangınlarında 9 insan hayatını kaybederken pek çok canlı da yaşamını yitirdi. Paylaşımda yer alan videoda da bir kişinin yangının ortasında kalan bir tavşanı kurtarmaya çalıştığı görülüyor. Video Türkiye’de güney ve batı bölgelerini etkisi altına alan orman yangınlarında çekildiği iddiasıyla sosyal medyada yayıldı.

Videonun Türkiye’de çekilip çekilmediği kısa bir internet araştırmasıyla tespit edilebiliyor. Arama motoruna “forest fire rabbit” gibi anahtar kelimeler yazıldığında söz konusu videonun 2017 yılında dolaşıma girdiği görülüyor.

Video, 2017 yılının Aralık ayında Kaliforniya’da çıkan yangınlarda çekilmiş. Tavşanı alevlerin arasından kurtarmaya çalışan kişinin ismi Caleb Wadnan. Wadnan, NCL Los Angeles’a verdiği röportajda, “Sadece peşinden koştum. Kendime çok güveniyordum. Bu yüzden alevlerden ziyade tavşanın hayatına odaklandım.” ifadelerini kullanmış. Yangından etkilenen tavşanın kulakları ve ayakları yanmış. Tedavi altına alınan tavşanın sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmış.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından yapılan paylaşımda videonun Türkiye’de çekildiği iddia edildi. Söz konusu video 2017 yılının Aralık ayında Kaliforniya’da meydana gelen yangınlar sırasında çekilmiş. Videodaki tavşanı alevler arasından kurtarmaya çalışan kişi ise Caleb Wadnan.

Sonuç olarak;

Video bir kişi Türkiye’de meydana gelen yangınlarda tavşanı kurtardığını gösterdiği iddiası yanlış.