Bir Instagram hesabı tarafından 19 Şubat 2026 tarihinde yapılan paylaşımda İBB’nin ramazan davulcusu ilanına başvuran bir kadının torpil nedeniyle başvurmaktan vazgeçtiği iddia edildi.
İddia YANLIŞ
Söz konusu videoyu TikTok hesabına yükleyen ‘internetsibel’ kullanıcı adına sahip kişi videonun şaka amacıyla kaydedildiğini belirtmiş.
İBB’nin ramazan davulcusu alım ilanı bulunmuyor. Ramazan davulcusu görev kartları muhtarlıklardan veya İlçe Zabıta Müdürlüklerinden alınıyor.
Video Şaka Amacıyla Kaydedildi
Videonun izini tersine görsel arama yöntemiyle sürdüğümüzde karşımıza 'internetsibel' isimli bir TikTok hesabı çıkıyor. Hesaba göz atıldığında videonun orijinaline ulaşılabiliyor. Diğer paylaşımlardan da profilin aslında parodi içerikler üzerine yoğunlaşan bir üreticiye ait olduğu anlaşılıyor.
Hesabın hikayelerine bakıldığında ise bir haber sayfasının konu ile alakalı olarak kullanıcıya ulaştığı ve internetsibel’in videoyu şaka amacıyla kaydettiği bilgisine ulaşılabiliyor.
İBB’nin ramazan davulcusu aldığına dair iddiaları araştırırken İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan’ın açıklamasına ulaşıyoruz. Özcan, belediyenin böyle bir alımı olmadığını açıkça belirtiyor.
İnternette, ramazan davulcusu olmak için muhtarlıklara ya da ilçe zabıta müdürlüklerine başvurulması gerektiğine dair bilgiler yer alıyor; ancak bu konuda resmi ve tek bir düzenleyici belgeye ulaşılamıyor. Maltepe ilçesi Feyzullah Mahallesi Muhtarı Ayça Bal, bu yıl görev kartlarının muhtarlık tarafından verildiğini belirtmiş. Öte yandan geçen yıl Avcılar Belediyesi’nin ramazan davulcularına görev kartı dağıttığını gösteren videolar bulunuyor. Benzer şekilde, Arnavutköy Belediyesi’nin eğitim düzenleyip eğitimi başarıyla tamamlayanlara görev kartı verdiğine dair haberler de mevcut. Bu örnekler, ramazan davulcusu alım ve yetkilendirme sürecinin Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, ilçe belediyeleri veya muhtarlıklar tarafından yürütüldüğünü gösteriyor.
Sonuç olarak;
Videonun İBB’nin ramazan davulcusu alımında torpil yaptığını gösterdiği iddiası yanlış.