Bir X hesabı tarafından 5 Kasım 2024 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun tarlada çalışan bir robotu gösterdiği iddia edildi.
İddia 3.8 milyon görüntülenme aldı.
İddia YANLIŞ
Video yapay zeka araçları kullanarak hazırlanmış.
Video Yapay Zeka Araçları ile Üretilmiş
Yapay zeka ile üretilen videolar sosyal medyada hızla gerçek sanılarak paylaşılabiliyor. Etkileşim çekmek isteyen hesaplar ise kullanıcıların dikkatini bu videolar ile çekip etkileşim almaya çalışabiliyorlar. Bu durumun en güncel örneklerinden biri ise tarlada çalıştığı iddia edilen bir robot videosu.
Görsel arama araçları için videodan kareler alınarak yapılan bir aramada videonun Tiktok’un Çin’de faaliyet gösteren versiyonu olan Douyin’de 小Tao isimli bir hesap tarafından paylaşıldığı görülüyor. Video dikkatli izlendiğinde yapay zeka ile yapıldığı açıkça anlaşılabilir. Robotun etrafındaki bulanık alandan dolayı robot görselinin halihazırda çalışan bir insanın üstüne eklendiği anlaşılabiliyor. Aynı şekilde, hesabın paylaştığı diğer bir videoda balyoz tutan bir robotun balyozunun bulanık alana girdiğinde kaybolduğu görülebiliyor. Nitekim videonun paylaşıldığı platformun algoritması da videonun açıklamasına muhtemel yapay zeka olabileceğine dair bir uyarı yerleştirmiş. Hesapta, paylaşımın iddia ettiği gibi robotların badana yapan versiyonlarının yer aldığı videolar da bulunabiliyor.
Özetle, videonun tarlada çalışan bir robotu gösterdiği iddiası yanlış.
Sonuç olarak;
Videonun tarlada çalışan bir robotu gösterdiği iddiası yanlış.