İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 27 Temmuz 2024 tarihinde paylaşılan videoda bir kullanıcının Google Earth uygulaması üzerinden Tayvan’da bir yerde portal açıldığını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Videodaki konum Google Earth’deki mevcut sokak görüntüleriyle eşleşmiyor. Sokak görüntüleri olarak gösterilen konum Yangmingshan Uydu İletişim Merkezi çevresindeki bir yol.
→ Videodaki insanlar, çanak antenlerden çıkan ışın ve portal görüntüleri sokak görüntüsüne araçlarla sonradan eklenmiş.
Videoda Gösterilen Konum Tayvan’da Bir Yerleşim
Google Earth, açık kaynak araştırmacıları için vazgeçilmez bir araç. Dünyanın dört bir yanındaki cadde görüntülerine kolayca ulaşabilmek mümkün, bu yüzden Instagram’da sadece bu tür içeriklere odaklanan pek çok hesap bulunuyor. Uygulamanın herkes tarafından erişilebilir olması ve kullanımının basitliği, kanıt sunma açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Tabii, Google Earth görüntülerini manipüle edip yanlış bilgi yayanlar da çıkabiliyor. Bu paylaşım da bu tür manipülasyonlara bir örnek.
Video içinde Google Earth yoluyla gösterilen konum Tayvan’ın Dapu ilçesine bağlı bir yerleşim.

Gösterilen konumda Google’ın sağladığı sokak görüntülerini incelediğimizde videodaki görüntülerle uyuşmadığı açıkça görülebiliyor.

Videodaki görüntülerde etrafta daha fazla yerleşimin olduğu bir sokak görüntüsü bulunuyor. Google Earth üzerinden ulaşılabilen konumun çevresi yine sokak görüntüleri üzerinden incelendiğinde de videoyla hiçbir benzerlik göstermiyor.
Sokak Görüntüleri Görsel Manipülasyonlar Araçlarıyla Kurgulanmış
Paylaşımdaki videoda sokak görüntülerinde bu görüntülerin manipüle edilmiş olabileceğine dair birkaç işaret var. Öncelikle Google’ın sokak görüntülerinde bir anonimleştirme uygulandığından insan yüzlerinin büyük ölçüde bulanık olmaması önemli bir detay. Bunun yanında videoda portal açılan kısımdaki sahnede bir yazı dikkat çekiyor. 

GIAPLAY3D yazısını arama motorlarından arattırdığımızda başta TikTok platformu olmak üzere paylaşımdaki videoya benzer üretilen birçok içerikle karşılaşıyoruz. Araştırmayı genişlettiğimizde aynı isimli bir TikTok hesabına da ulaşmak mümkün. Bu hesap içinde de özellikle Tayvan’ı konu alan birçok benzer paylaşım var. Hesap bilgileri içinden paylaşılan bir blog sitesi de mevcut. Çince olan siteyi çeviri araçları yardımıyla incelediğimizde başlığının “Google Earth Anomali Haber Merkezi” olduğu anlaşılıyor. 

Bu blog sayfasından ve TikTok hesabındaki paylaşımlardan hesap sahibinin 360 derece formatında sokak görüntüleri kurguladığı anlaşılıyor. Blog sayfasındaki bir yorumda da yaratım sürecinde kullandığı araçlar hakkında bilgi vermiş. 

Blog sayfasını araştırmaya devam ettiğimizde sayfanın yöneticisinin Facebook hesabına da erişebiliyoruz. Bu hesapta üretilmiş birçok sokak görüntüsü yer alıyor. Paylaşımlara göz attığımızda da söz konusu videoda kullanılan kurgulanmış sokak görüntüsüne ulaşabiliyoruz.

Aslında bu sokak görüntüsü farklı bir konum kullanılarak Giaplay3D’nin TikTok hesabında da paylaşılmış. Bu konuma gidildiğinde de değiştirilen bileşenler haricinde eşleşme sağlanıyor. 

Özetle, paylaşımdaki video hem yanlış bir konumu gösteriyor hem de görsel efektlerle manipüle edilmiş sokak görüntülerini kullanmış. Bu nedenle videonun bir portal açıldığını gösterdiği iddiası yanlış. 

Sonuç olarak;

Videonun gökyüzünde bir portal açıldığını gösterdiği iddiası yanlış.