Yazar:
Gül Hür
Katkıda Bulunanlar:
Koray Kaplıca
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 9 Eylül 2023 tarihinde okyanusların tuzlu olmasının sebebinin balinaların çiftleşme sırasında 30.000 litre sperm üretmesi olduğu iddia edildi

Okyanusların veya denizlerin tuzlu olmasının sebepleriyle ilgili iddialar çeşitli sosyal medya platformlarından 2009’dan beri paylaşılıyor. Şehir efsanesi haline gelen balina sperminin okyanusların tuzluluğuna sebebiyet verdiği iddiası bazı blog sayfalarında tartışmaya bile açılmış.

İddia YANLIŞ

→ Uzmanlara göre balinaların sperm miktarı olarak belirtilen 30.000 litre verisinin bir bilimsel dayağı yok. 
→ Balina sperminin okyanusun tuzluluğuna katkıda bulunduğu iddiasını destekleyen bir veri yok. 
→ Araştırmalara göre okyanusların tuzlu olmasının sebebi karadaki kayalar ve deniz tabanındaki açıklıklar.

Okyanuslar Karadan Gelen Akış ve Deniz Tabanındaki Açıklıklar Nedeniyle Tuzlu

National Ocean Service’e göre okyanusların tuzlu olmasının iki ana nedeni var. İlk neden karadan gelen akış. Karaya düşen yağmur suyunun hafif asidik olması kayaları aşındırır ve akarsu ile nehirlere taşınan iyonları serbest bırakır. Bu iyonlar, akarsulara ve nehirlere taşınarak sonunda okyanusa karışır. Diğer sebep ise deniz tabanındaki açıklıklar. US Geological Survey, bu ikinci kaynağı okyanus tabanındaki hidrotermal bacalar ve su altı volkanlarının patlaması olarak sıralıyor. Bu ikinci kaynağı özetlemek gerekirse okyanus suyu deniz tabanındaki çatlaklara sızarak magma tarafından ısıtılıyor. Bu ısı bir dizi kimyasal reaksiyona neden olup ısınan su deniz tabanındaki deliklerden salınarak mineralleri de beraberinde taşıyor. National Ocean Service ayrıca tuz kubbelerinin de okyanusun tuzluluğuna katkı sunduğunu belirtmiş. Ancak bu faktör, ilk iki kaynaktan daha az önemli görünüyor. 
Okyanusların tuz oranı dünyanın farklı bölgelerinde çeşitlilik gösteriyor. Genellikle ekvatorda ve kutuplarda okyanusların tuzluluk oranı düşük, orta enlemlerde ise yüksek seviyelerde kaydedilmiş. Ortalama tuzluluk oranı yaklaşık binde 35'tir ve bu da deniz suyunun ağırlığının yaklaşık yüzde 3,5'inin çözünmüş tuzlardan geldiği anlamına geliyor.
Görüldüğü gibi, okyanuslara dair en güvenilir araştırmaları yapan National Ocean Service ve US Geological Survey gibi kurumların yaptığı çalışmaların hiçbirinde “balina sperminin" okyanusun tuzluluğuna katkıda bulunduğu iddiasını destekleyen bir veri bulunmuyor. 
Son olarak, balinaların 30.000 litre sperm ürettiği bilgisi de güvenilir bir kaynaktan doğrulanan bir veri değil. Paylaşımın İngilizce versiyonlarında balinaların 40 galon (yaklaşık 152 litre) sperm ürettiği iddia edilmiş. Paylaşımları analiz eden doğruluk kontrolü platformlarının iletişime geçtiği uzmanlara göre balinaların sperm üretim miktarıyla ilgili net bir miktar belirtmek güç. İnternet üzerinde ulaşılabilen kaynaklarda belli tahminler öne sürülse de 30.000 litre verisine kanıt oluşturacak bir kaynağa rastlanmıyor. 

Sonuç olarak;

Okyanusların tuzlu olmasının sebebinin erkek balinaların çiftleşme sırasında 30.000 litre sperm üretmesi iddiası YANLIŞ.